Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
x

ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ 3D Printing

Αίθουσα Παρθενών - Δευτέρα 29/5, 16.00

Οι Marie-Morgane Abiven και Anne Wartelle, επισκέπτριες στο Τμήμα μας από το Πολυτεχνείο της Βρέστης, θα μας παρουσιάσουν το ίδρυμά τους και την έρευνα που γίνεται εκεί σε θέματα τεχνολογιών Εικονικής Πραγματικότητας και Ψηφιακής Πολιτιστικής Κληρονομιάς..

Περισσότερες πληροφορίες εδώ...

 

ΕΝΙΒ (Πολυτεχνείο Βρέστης, Γαλλία) και έργα Ψηφιακής Πολιτιστικής Κληρονομιάς

Αίθουσα Παρθενών - Δευτέρα 29/5, 16.00

Οι Marie-Morgane Abiven και Anne Wartelle, επισκέπτριες στο Τμήμα μας από το Πολυτεχνείο της Βρέστης, θα μας παρουσιάσουν το ίδρυμά τους και την έρευνα που γίνεται εκεί σε θέματα τεχνολογιών Εικονικής Πραγματικότητας και Ψηφιακής Πολιτιστικής Κληρονομιάς..

Περισσότερες πληροφορίες εδώ...

 

Σεμινάριο στη Ψηφιοποίηση Τεχνουργημάτων και Κτηρίων Πολιτισμικής Κληρονομιάς

Τετάρτη 7 Ιουνίου – Κυριακή 11 Ιουνίου 2023

Το Εργαστήριο Ολοκληρωμένου Βιομηχανικού Σχεδιασμού (INDEL) του τμήματος Μηχανικών Σχεδίασης Προϊόντων & Συστημάτων του Πανεπιστημίου Αιγαίου στα πλαίσια του έργου e – Aegean CulTour της Πράξης «Διαπεριφερειακός Ψηφιακός Μετασχηματισμός Αιγαίου Αρχιπελάγους στον Πολιτισμό και Τουρισμό» διοργανώνει σεμινάριο με τίτλο «Ψηφιοποίηση Τεχνουργημάτων και Κτηρίων Πολιτισμικής Κληρονομιάς». Το σεμινάριο εστιάζει σε σύγχρονες τεχνικές και μεθόδους αντίστροφης μηχανικής και φωτογραμμετρίας που εφαρμόζονται για την ψηφιοποίηση τεχνουργημάτων και κτηρίων από τη φάση της 3Δ σάρωσης ενός αντικειμένου έως και την 3Δ ψηφιακή ανακατασκευή του.

Περισσότερες πληροφορίες εδώ...

 

Σεμινάριο Motion Capture & Digital Character Animation

Δευτέρα 29 Μαϊου – Παρασκευή 2 Ιουλίου 2023

Το Εργαστήριο Σχεδίασης Διαδραστικών Συστημάτων του Πανεπιστημίου Αιγαίου στα πλαίσια του έργου e – Aegean CulTour της Πράξης «Διαπεριφερειακός Ψηφιακός Μετασχηματισμός Αιγαίου Αρχιπελάγους στον Πολιτισμό και Τουρισμό» διοργανώνει το παρακάτω σεμινάριο από την Δευτέρα 29 Μαϊου 2023 ως την Παρασκευή 2 Ιουνίου 2023.

Περισσότερες πληροφορίες εδώ...

 

Post-Digital Institution Design : University as Institution

Το Πανεπιστήμιο Αιγαίου και το Τμήμα Μηχανικών Σχεδίασης Προϊόντων και Συστημάτων συμμετέχει, με πενταμελή ομάδα φοιτητών, στο Workshop “Post-Digital Institution Design : University as Institution (PostDID2022) στα πλαίσια του ευρωπαϊκού προγράμματος “European Reform University Alliance (ERUA)”.

Το Workshop έχει σκοπό την ανάδυση νέων ιδεών που θα προσδιορίσουν την έννοια του πανεπιστημίου στην ψηφιακή εποχή, με τρόπο ολιστικό, διεθνιστικό, εναλλακτικό και πειραματικό, λαμβάνοντας υπόψη το γεγονός ότι η ψηφιακή τεχνολογία αποτελεί ήδη τμήμα των παιδαγωγικών και ερευνητικών μεθόδων που ακολουθούνται.

Το Workshop συνδιοργανώνεται μεταξύ των Πανεπιστημίων Αιγαίου (Σύρος), Roskilde University (Δανία), και Paris 8 (Γαλλία) και περιλαμβάνει τρεις δια ζώσης συναντήσεις/workshops στις έδρες των ιδρυμάτων. Η συνάντηση στην έδρα του Πανεπιστημίου Αιγαίου στη Σύρο διεξήχθη 7-10 Οκτωβρίου 2022, στην έδρα του Paris 8 στο Παρίσι 1-4 Νοεμβρίου 2022 και αυτή τη στιγμή διεξάγεται το τρίτο και τελευταίο μέρος του στo Roskilde στη Κοπεγχάγη (5-8 Δεκεμβρίου 2022).

 

Optical Illusions and Modeling Methods

Ο κ. Γ. Κουκος, Μanager of Exterior Design,  Changan Europe, [ επικεφαλής εξωτερικού σχεδιασμού στην εταιρία Changan ] , πραγματοποιήσε τη Δευτερα 28 Μαρτίου 2022 παρουσίαση στο τμήμα μας σχετικά με το ρόλο και το αντικείμενο του Designer στον κλάδο του αυτοκινήτου.

Κεντρικό θέμα της παρουσίασης του ήταν η ανάλυση του τρόπου που βλέπει και επεξεργάζεται ο ανθρώπινος νους το περιβάλλον του και η σημασία της μοντελοποίησης στον σχεδιασμό (Optical Illusions & Modeling Methods).

Εκτός όμως απο το συγκεκριμενο θέμα, η συνολική του προσέγγιση τόσο σχετικα με τα εφόδια για ενα νέο επαγγελματία, με κύριο την αγαπη του για το αντικείμενο, όσο και για πολλα θέματα που άπτονται του κλάδου της αυτοκινητοβιομηχανίας, είχε ως αποτέλεσμα η συγκεκριμένη ομιλία να αποδειχθεί μια εξαιρετικού ενδιαφέροντος εκδήλωση. Το τμήμα τον ευχαριστεί πολυ για το ενδιαφέρον του και την συμβολή του.

 

Συμμετοχή σε εκθέσεις Σχεδιασμού και Καινοτομίας

Το ΤΜΣΠΣ συμμετέχει τακτικά σε εκθέσεις σχεδιασμού και καινοτομίας... 

Περισσότερες πληροφορίες εδώ...

 

Έκθεση ψηφιακών έργων - Jazz Festival

Οι διδάσκουσες, οι φοιτητές και οι φοιτήτριες του εργαστηρίου Σχεδίου Χρώματος σας προσκαλούν στην έκθεση  ψηφιακών έργων τους με θέμα τη Jazz που θα γίνει στο "Plastico Gallery, Syros"στα πλαίσια του διεθνούς φεστιβάλ JAZZ. Τα εγκαίνια θα λάβουν χώρα το Σάββατο 19/9 στις 12 το μεσημέρι.

jazz fest syros

 

 

«Το Ταξίδι»

13.12 – 31.12.2019

 

Στην κοινή θεματική του ταξιδιού δούλεψαν, κατά τη διάρκεια του ακαδημαϊκού έτους 2018-19, εργαστήρια τριών πανεπιστημιακών σχολών, του Τμήματος Μηχανικών Σχεδίασης Προϊόντων και Συστημάτων του Πανεπιστημίου Αιγαίου, της Ανωτάτης Σχολής Καλών Τεχνών και του Τμήματος Εικαστικών και Εφαρμοσμένων Τεχνών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.

Τα έργα που προέκυψαν από αυτό το project απετέλεσαν το υλικό αυτοτελών εκθέσεων που φιλοξενήθηκαν αρχικά στον Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών και στη συνέχεια στο Μορφωτικό Ίδρυμα Εθνικής Τραπέζης (ΜΙΕΤ).

Από 13/12/2019 εέως 31/12/19, στη γκαλερί THE BOX παρουσιάζεται ο τρίτος κύκλος της έκθεσης που περιλαμβάνει έργα,  καλλιτεχνικά και design, καθηγητών και φοιτητών. Στα έργα αυτά, που είναι συχνά αποτέλεσμα μιας δημιουργικής ώσμωσης, φαίνεται να αναδύονται κάποιες κοινές, ανά εργαστήριο, κατευθύνσεις σχετικές με τις συζητήσεις, τη δημιουργική διαδικασία και την αλληλεπίδραση μεταξύ φοιτητών και δασκάλων.

Το εγχείρημα αυτό απετέλεσε για όλους τους δημιουργούς –εικαστικούς καλλιτέχνες και designers– ένα ταξίδι. Ταξίδι στον χώρο και τον χρόνο, με αναφορές στο τοπικό ή το παγκόσμιο, στο παρόν ή το παρελθόν, ταξίδι άλλοτε πραγματικό και βιωμένο –από τον ίδιο τον δημιουργό ή από κάποιον άλλον– και άλλοτε ουτοπικό, στη σφαίρα της φαντασίας, μεταφέροντάς μας ενίοτε σε μύθους αρχετυπικούς ή/και στο υποσυνείδητο και τους αρχέγονους φόβους.

 

Συμμετέχοντες φορείς:

  • Τμήμα Μηχανικών Σχεδίασης Προϊόντων και Συστημάτων του Πανεπιστημίου Αιγαίου
  • Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών
  • Τμήμα Εικαστικών και Εφαρμοσμένων Τεχνών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης

 

Τμήμα Μηχανικών Σχεδίασης Προϊόντων και Συστημάτων του Πανεπιστημίου Αιγαίου

  • επ. καθ. Φλωρεντία Οικονομίδου, Νάντια Κρουσταλιά- Ορφανού, Μαριάννα Σταθάκη, Νατάσα Ντάβου, Ηλιάνα Βοζίκη, Μελίνα Σιντίκοβα, Σπύρος Μπούτσικος, Ορέστης Μπαρσάκης, Αντρέας Γουλάσης, Ελευθερία Ανδρεάτου, Θοδωρής Γκανούδης, Παναγιώτης Αθανασόπουλος, Ιωάννα Γιαννουλά, Δήμητρα Μαυρουδή, Marta Sande e Castro,  Δέσποινα Κεντέρογλου    
  • Έλσα Χαραλάμπους - διδάσκουσα                                                                                                                                          
  • Ευγένιος Σκουρμπούτης - διδάσκων, Ευγενία Αντωνίου           
  • Χριστίνα Σκουλούδη - διδάσκουσα 

 

Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών  

  • καθ. Μιχάλης Αρφαράς, Δέσποινα Μανώλαρου, Γεωργία Θεολόγου, Γιώργος Καλοκαιρινός, Λένια Πλατανιά, Ευαγγελία Καλύβα, Χρήστος Πίττας, Κυριακή Μαυρουδή, Γιάννης Καλύβης            

             

Τμήμα Εικαστικών και Εφαρμοσμένων Τεχνών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης

  • καθ. Μανόλης Γιανναδάκης, Βασιλική Χατζημανώλη, Κωστής Λαζαρίδης, Χρήστος Κούσης, Συμεών Αδάμου, Παρασκευάς Μαυρωτάς, Τάνια Φουστάνα, Δέσποινα Καβαλλάρη, Έλενα  Πασιάτα, Ναυσικά Παπαθεοδώρου, Μαρία Νικολουδάκη, Σταυρούλα Καψάλη,   Μάριος Γκούζος, Αντωνία Ταραλλή,  Άντυ Αβντάι,   Στεφανία Πατρικίου                                                                                                                                                                                                                                                                       
  • καθ. Ξενής Σαχίνης, Μαρίνα Μπόμπου, Αναστάσης Κοτσάκος                     
  • καθ. Γιώργος Κατσάγγελος,  Σοφία Χατζημιχαήλ,  Μαρία Δημοκά                                            
  • επ. καθ. Στέλιος Ντεξής,  Μυρτώ Βουνάτσου - εικαστικός , Φανή Αράπη, Βασιλική Λολίδου, Ορέστης Παπακωνσταντίνου, Κώστας  Ντουλματζής, Αλέξανδρος Τσάκωνας,  Θωμάς Καλιαράς, Χαράλαμπος Σουόρτζ, Κιλελέλης Φώτης, Στεφανία Πατρικίου                                                                                                                                              

 

Επιμέλεια: Φλωρεντία Οικονομίδου

Ιστορικός τέχνης: Ειρήνη Λεοντακιανάκου

Υπό την αιγίδα και με την οικονομική υποστήριξη του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού

Διοργάνωση – συντονισμός:  THE BOX  Προβολή-Προώθηση Εφαρμοσμένων Τεχνών Α.Μ.Κ.Ε

 

 

 

Marketing τουριστικών προορισμών – Σχεδιασμός εμπειρίας, διάλεξη της Δρ. Μαριάννα Σιγάλα

 

To Τμήμα Μηχανικών Σχεδίασης Προϊόντων και Συστημάτων είχε την τιμή να φιλοξενήσει την Καθηγήτρια του University of South Australia (Business School) Μαριάννα Σιγάλα (https://people.unisa.edu.au/Marianna.Sigala), γνωστή διεθνώς για την έρευνά της στα πεδία του marketing τουριστικών προορισμών και αξιοποίησης των νέων τεχνολογιών στην τουριστική βιομηχανία.

H Δρ. Σιγάλα έδωσε διάλεξη με τίτλο "Marketing τουριστικών προορισμών – Σχεδιασμός εμπειρίας", την Παρασκευή 10 Ιανουαρίου 2020, στην αίθουσα Παναγούλη στην Ερμούπολη. 

Ο σκοπός της διάλεξης ήταν μια ανάλυση του πώς και γιατί έχει μεταβληθεί η συμπεριφορά και οι προτιμήσεις των σύγχρονων τουριστών με σκοπό την ανάδειξη του τρόπου με τον οποίο ένας προορισμός ή τουριστική επιχείρηση θα πρέπει να σχεδιάσει την ανάπτυξη και προώθηση τουριστικών προϊόντων και εμπειριών. Ιδιαίτερη έμφαση δώθηκε στην επίδραση και χρήση των νέων τεχνολογιών και στην οικονομία της εμπειρίας.

 

Διάλεξη από την Δρ. Μαριάννα Σιγάλα στην Ερμούπολη της Σύρου

 

 

ΑΝΟΙΧΤΗ ΗΜΕΡΙΔΑ - ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΣΧΕΔΙΑΣΗΣ ΔΙΑΔΡΑΣΤΙΚΩΝ ΣΥΣΤΗΜΑΤΩΝ

 

Το Εργαστήριο Σχεδίασης Διαδραστικών Συστημάτων σας προσκαλεί σε Ανοικτή Ημερίδα που θα λάβει χώρα την Τετάρτη 8 Ιανουαρίου 12.00μμ στην Αίθουσα «Παρθενών».
 
Στην ημερίδα θα έχουμε την ευκαιρία να γνωρίσουμε τους ανθρώπους και τις δραστηριότητες του εργαστηρίου, να συζητήσουμε για τρέχοντα ερευνητικά αποτελέσματα και ανοικτά προβλήματα, και να σχεδιάσουμε τα επόμενα βήματά μας.
 
Αναλυτικές πληροφορίες στο πρόγραμμα της ημερίδας

 

ISD open workshop

 

 

 

Icons in the making: Art and Technology of Icons in Greece and Ethiopia, 15th-18th century

 

Στις 9-10 Δεκεµβρίου 2019 θα πραγµατοποιηθεί στην Αθήνα διηµερίδα-εργαστήριο

διαλόγου µε θέµα "Icons in the making: Art and Technology of Icons in Greece and

Ethiopia, 15th-18th century" (Η τέχνη των εικόνων εν τω γενέσθαι: Εικόνες στην

Ελλάδα και την Αιθιοπία, 15ος-18ος αιώνας), το οποίο αποτελεί αποτέλεσµα

προγράµµατος συνεργασίας εκπαιδευτικών και επιστηµονικών φορέων της Ελλάδας

και της Γαλλίας.

 

Το διεπιστηµονικό πρόγραµµα στο οποίο συµµετέχουν το Πανεπιστήµιο

Αιγαίου-Τµήµα Μηχανικών Σχεδίασης Προϊόντων και Συστηµάτων, η Διεύθυνση

Συντήρησης Αρχαίων και Νεωτέρων Μνηµείων του Υπουργείου Πολιτισµού και

Αθλητισµού, το Articon Lab του Πανεπιστήµιου Δυτικής Αττικής, το Μουσείο

Μπενάκη και το Institut National d' Histoire de l' Art της Γαλλίας, σκοπό έχει να

φέρει σε επαφή ιστορικούς της τέχνης, συντηρητές έργων τέχνης και επιστήµονες µε

εξειδίκευση στη διάγνωση και εξέταση των υλικών και της τεχνολογίας κατασκευής

των εικόνων, επιδιώκοντας τη δηµιουργία ενός δικτύου διαρκούς συνεργασίας για

την ανταλλαγή γνώσεων και εµπειρίας στη µελέτη των υλικών κατασκευής τους, της

δηµιουργικής διαδικασίας και του πώς οι υπερκείµενες χρωµατικές στρώσεις των

έργων συνεισφέρουν στο τελικό οπτικό αποτέλεσµα.

 

Η πρώτη αυτή εκδήλωση έχει ως θέµα τη συγκριτική µελέτη της δηµιουργικής

διαδικασίας των εικόνων στην Ελλάδα και την Αιθιοπία, στοχεύοντας σε έναν

διάλογο για την τεχνολογία των φορητών εικόνων στη µία και την άλλη πολιτισµική

παράδοση και τα στοιχεία που αποκαλύπτονται κατά τη συντήρησή τους.

 

Αφίσα διημερίδας Icons in the making

 

Ομιλία Ανδρέα Βαρώτσου 

Το Τμήμα Μηχανικών Σχεδίασης Προϊόντων και Συστημάτων,  στο πλαίσιο των ανοικτών προσκλήσεων διακεκριμένων ομιλητών στην πανεπιστημιακή κοινότητα της Σύρου, διοργάνωσε την παρουσίαση του case ΔΑΔΑ ΟΛΥΜΠΙΑΚΩΝ ΑΓΩΝΩΝ ΑΘΗΝΑ 2004 με προσκεκλημένο Ομιλητή  τον καταξιωμένο Designer διεθνούς φήμης, Ανδρέα Βαρώτσο.

Η εκδήλωση έλαβε χώρα την Παρασκευή 15 Μαρτίου 2019 στην Ερμούπολη της Σύρου. 

Ακολουθεί το βίντεο της ομιλίας:

 

100 κτήρια / 100 ιστορίες

Σας προσκαλούμε στην επίσημη παρουσίαση της δράσης 100 κτήρια / 100 ιστορίες ξεκινώντας από τις δέκα πρώτες ιστορίες πολιτισμού από την εκπαίδευση και τη νεολαία του νησιού μας:
Μικροί Ξεναγοί, Δημοτικά Σχολεία (1ο, 3ο και Άνω Σύρου), ΕΝΕΕΓΥΛ Σύρου, Πανεπιστήμιο Αιγαίου, ANIMA SYROS, Ινστιτούτο Κυβέλη, Λύκειο Ελληνίδων Σύρου, Ινστιτούτο Σύρου.

Την εκδήλωση θα πλαισιώσει η Παιδική-Νεανική Χορωδία της Ορχήστρας των Κυκλάδων.
Στον χώρο θα εκτίθενται βραβευμένες φωτογραφίες από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και συγχρηματοδοτούμενων δράσεων ΕΣΠΑ στο Νότιο Αιγαίο.
Ακόμη 90 κτήρια σας περιμένουν να πείτε την ιστορία τους.

Ελάτε να εμπνευστείτε και να τη γράψουμε μαζί!

Περισσότερες πληροφορίες θα βρείτε στην πρόσκληση της εκδήλωσης.

 

22ο Συμπόσιο Ανθρώπινου Δυναμικού

irini rigopoulou hr symposium athens

Η ανάπτυξη συνεργατικών σχέσεων ανάμεσα στις διαφορετικές λειτουργίες του οργανισμού και η κατάργηση του silo thinking αποτελούν δύο από τις σημαντικότερες προϋποθέσεις για τον (αναγκαίο σήμερα) μετασχηματισμό των επιχειρήσεων.

Σε αυτό το πλαίσιο, σύμφωνα με έρευνα του Econsultancy, τα τμήματα HR και Marketing έρχονται πιο κοντά, προκειμένου να δημιουργήσουν ένα ενιαίο εταιρικό Brand, το οποίο ξεκινά από τη διαδικασία προσλήψεων και καταλήγει στη διάδραση με τους καταναλωτές. Και καθώς οι διττοί ρόλοι HR και Marketing αποκτούν υπόσταση σε αρκετούς διεθνείς οργανισμούς, το 22ο Συμπόσιο Ανθρώπινου Δυναμικού της KPMG που πραγματοποιήθηκε στις 7 Φεβρουαρίου 2019 άνοιξε τον διάλογο για αποτελεσματικές συνέργειες ανάμεσα στα δύο τμήματα, στα εξόχως σημαντικά πεδία του employer branding και employee experience.

Η Ειρήνη Ρηγοπούλου, Αναπληρώτρια Καθηγήτρια Marketing του τμήματος ΜΣΠΣ του Πανεπιστημίου μας, ήταν προσκεκλημένη στο Συμπόσιο αυτό, στο πλαίσιο της σύμπραξης και σύγκλισης του ακαδημαϊκού με τον επιχειρηματικό και επαγγελματικό κόσμο, προκειμένου να συζητήσει με διακεκριμένους άλλους ομιλητές, στελέχη της ελληνικής αγοράς, τόσο από το HR, όσο και από τον χώρο του marketing και customer intelligence για τον συντονισμό των ενεργειών τους, στον «πόλεμο για το ταλέντο».

 

ISD Lab @ EUROMED 2018

dpsd isd lab @ euromed 2018

Εκπροσώπηση ομάδας φοιτητριών του Τμήματός μας στο 7ο Διεθνές Συνέδριο Ψηφιακού Πολιτισμού στην Κύπρο, EuroMed2018 (29 Οκτ - 3 Νοε). Η ομάδα του Τμήματος Μηχανικών Σχεδίασης συμμετείχε με τρεις ομαδικές φοιτητικές δουλειές σε άρθρα (papers) από το μάθημα Στούντιο 7a - Interactive Systems Design Studio, υπό την καθοδήγηση των καθηγητών του μαθήματος.

Συγχαρητήρια σε όλες τις ομάδες φοιτητών για το έργο τους και στους καθηγητές για την πολύτιμη υποστήριξη και βοήθειά τους.

Περισσότερες πληροφορίες (και φωτογραφίες) από το συνέδριο μπορείτε να βρείτε στην σελίδα του εργαστηρίου ISD στο Facebook. 

 

Athens Game Festival

 

athens game festival

Το Τμήμα μας θα συμμετέχει στο Athens Games Festival, 20 και 21 Οκτωβρίου στο HELEXPO, στο Μαρούσι.

Το Athens Games Festival είναι ένα ετήσιο διεθνές συνέδριο για την βιομηχανία ψηφιακών παιχνιδιών με πολλούς εκθέτες και ομιλητές από τον ελληνικό και διεθνή χώρο.

Φέτος διοργανώνεται για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά και φιλοξενεί 80 εταιρείες από ανεξάρτητους δημιουργούς, και 40 ομιλητές από τις μεγαλύτερες εταιρείες της βιομηχανίας όπως Amazon, Google, Ubisoft, Kickstarter, Supercell αλλά και από Έλληνες επαγγελματίες, ακαδημαϊκούς και ερευνητές.

Στα πλαίσια του φεστιβάλ το Τμήμα μας θα συμμετάσχει με δικό του εκθεσιακό χώρο στην περιοχή των εκπαιδευτικών ιδρυμάτων (Education Alley) στον οποίο θα παρουσιάζονται επιλεγμένες δουλειές φοιτητών και ερευνητών μας.

Περισσότερες πληροφορίες για το φεστιβάλ θα βρείτε στην επίσημη σελίδα του: https://athensgamesfestival.gr/

Θα χαρούμε να σας δούμε εκεί!

 

Bitcoin and Open Blockchains: The Future of Money is Open, Borderless, Neutral

 

a talk on bitcoin and digital currencies by andreas antonopoulos at dpsd department, university of aegean

To Τμήμα Μηχανικών Σχεδίασης Προϊόντων και Συστημάτων έχει την χαρά να ανακοινώσει την παρουσία του Ανδρέα Αντωνόπουλου (https://antonopoulos.com/) για μια ομιλία με τίτλο: “Bitcoin and Open Blockchains: The Future of Money is Open, Borderless, Neutral”.

Ο κ. Αντωνόπουλος είναι ένας από τους πλέον αναγνωρισμένους αναλυτές στον χώρο του Bitcoin και των ανοιχτών (open) Blockchains σε διεθνές επίπεδο. Με εκατοντάδες ομιλίες, άρθρα, συνεντεύξεις καθώς και 4 δημοφιλή βιβλία στο ενεργητικό του, ο Ανδρέας είναι γνωστός τόσο για τις τεχνικές του γνώσεις, όσο και για την ικανότητά του να αναλύει με κατανοητό τρόπο το ανατρεπτικό αυτό φαινόμενο και ιδιαίτερα τις πολυσχιδείς κοινωνικές  προκλήσεις και ευκαιρίες που παρουσιάζονται.

Η ομιλία του στο τμήμα μας θα επικεντρωθεί σε αυτά τα θέματα καθώς και στον ρόλο που θα παίξει το design σε αυτή την εξέλιξη. Ζητήσαμε από τον ίδιο να μας προϊδεάσει, και μας έστειλε την παρακάτω παράγραφο σαν περιγραφή της ομιλίας του.  

The future of money is private, neutral, global, digital and open. Bitcoin is the 5th major revolution in money, money of the Internet. But more than that, bitcoin and open blockchains are the Internet of Money, the next generation of the Internet itself. What role will design play in this new evolution of money and how will people relate to money that has no physical form?

Να σημειώσουμε πως η ομιλία θα διεξαχθεί στα αγγλικά και απευθύνεται στους φοιτητές και το προσωπικό του Πανεπιστημίου Αιγαίου. Η διάρκεια θα είναι 45 λεπτά με επιπλέον 45 λεπτά διαθέσιμα για ερωτήσεις και απαντήσεις, και θα λάβει χώρα στην αίθουσα Παναγούλη του Πνευματικού Κέντρου Ερμούπολης, την Τετάρτη 3 Οκτωβρίου στις 18.00. Παρακαλούμε για την έγκαιρη προσέλευσή σας, θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας (first come - first served).

 

1ο Athens Innovation Festival.

Το Τμήμα Μηχανικών Σχεδίασης Προϊόντων & Συστημάτων, της Πολυτεχνικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αιγαίου, συμμετείχε στο 1ο Φεστιβάλ Καινοτομίας  - Athens Innovation Festival – το οποίο ήταν αφιερωμένο στην καινοτομία, τις τεχνολογικές εξελίξεις και στο επιχειρείν. Το Φεστιβάλ Καινοτομίας διοργανώνεται με πρωτοβουλία του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Αθηνών (ΕΒΕΑ) και της Θερμοκοιτίδας Νεοφυών Επιχειρήσεων Αθήνας (ΘΕΑ-ΕΒΕΑ) από τις 20 μέχρι και τις 22 Νοεμβρίου στο Ζάππειο Μέγαρο.

 Στο περίπτερο του Τμήματός μας παρουσιάστηκαν σχέδια προϊόντων που έχουν προκύψει από ατομικές ή ομαδικές εργασίες φοιτητών, πολλά εκ των οποίων έχουν διακριθεί ή/και βραβευτεί σε εθνικούς ή διεθνείς διαγωνισμούς. Παράλληλα, το τμήμα συμμετείχε με ομιλία σε panel, με τίτλο «Μια ολιστική προσέγγιση για το design: προϊόν, σύστημα, υπηρεσία».

Τα αποτελέσματα ήταν ιδιαίτερα κολακευτικα για όλους: διδάσκοντες και φοιτητές οι οποίοι ήταν παρόντες στο περίπτερο, έντονη ήταν η παρουσίαση του Τμήματος στους χώρους της έκθεσης, δημιουργώντας θετική προδιάθεση συνεργασίας με τους υπόλοιπους εκθέτες αλλά και τους επισκέπτες του περιπτέρου, ενώ συγκέντρωσε μεγάλο ενδιαφέρον επισκεψιμότητας .

 

ΤΗΕ BOX

Ο πολιτιστικός και εκθεσιακός χώρος The Box (Δορυλαίου 12, Πλατεία Μαβίλλη, Αθήνα) αποδεικνύοντας έμπρακτα το ενδιαφέρον του προκειμένου να παρουσιάσει δραστηριότητες του Τμήματος σε τακτά χρονικά διαστήματα, διοργάνωσε το Σάββατο 3/2 διάλεξη του Υποψήφιου Διδάκτορα του Τμήματος Σπύρου Μποφυλάτου, σε θέματα που συνδέονται με το Service Design.

Πληροφορίες για την εκδήλωση υπάρχουν στο σύνδεσμο http://www.thebox-athens.org/event/service-design/ 

 

ΠΑΝΟΡΑΜΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑΣ 2018

Το Σάββατο 10/3/2018 , το Τμήμα μας συμμετείχε στο Πανόραμα Επιχειρηματικότητας και Σταδιοδρομίας (Μέγαρο Μουσικής Αθηνών), εκπροσωπούμενο από τον Πρόεδρο του Φίλιππο Αζαριάδη, προσκεκλημένο ομιλητή σε ένα πολύ ενδιαφέρον στρογγυλό τραπέζι:

 Επενδύοντας στο Design | 15:30 - 17:00, Αίθουσα MC3 (180 θέσεων)

Αζαριάδης-Τοπάλογλου Φίλιππος, Καθηγητής, Πανεπιστήμιο Αιγαίου, Πολυτεχνική Σχολή, Τμήμα Μηχανικών Σχεδίασης Προϊόντων & Συστημάτων

Γαβρίλη Δανάη, co-founder, designer, production manager

Κοντορούσης Λευτέρης, Tυπογράφος, KΟΝΤΟΡΟΥΣΗΣ Γραφικές Τέχνες

Ματσουρδέλη Αλκυόνη, co-founder, designer, operations manager

Παναγιωτάκου Αφροδίτη, Διευθύντρια Πολιτισμού, Ίδρυμα Ωνάση

Σκουρογιάννης Δημήτρης, Strategic Design Consultant, Multidisciplinary Design – Experience Enhancement – Learning «Journeys» (ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΗΣ)

Το πανόραμα επιχειρηματικότητας αποτελεί διοργάνωση που χαίρει εκτίμησης και συγκεντρώνει το ενδιαφέρον και συμμετοχές εκατοντάδων επιχειρήσεων και φορέων, ιδρυμάτων, ξεχωριστών ομιλητών και φυσικά πολυάριθμών επισκεπτών και συμμετεχόντων στις δράσεις. [ http://www.pan-orama.org/ ]

 

ΡΟΜΑΝΤΖΟ

Το animation των φοιτητών μας παρουσιάστηκε στο "Ρομάντσο" το Σάββατο 17 Μαρτίου.

 

AthensAnimFest

Το animation "Μυθολογικά και Σύγχρονα Τέρατα" των φοιτητών μας που παρουσιάστηκε τον Οκτώβριο στο AnimaSyros και στην έκθεση μας "μια ματιά στην αρχαιότητα", επιλέχθηκε και παρουσιάστηκε τον Μάρτιο, στο 13ο Athens Animfest.

Στο παρακάτω link υπάρχουν περισσότερες πληροφορίες για το animation των φοιτητών μας όπως παρουσιάζεται στο "Athensanimfest"

https://athensanimfest.eu/2018/en/movies/185/

 

Έκθεση εργαστηρίου Σχεδίου – Χρώματος (Σστούντιο Ι και ΙΙ)

Την Τετάρτη 8 Νοεμβρίου 2017, εγκαινιάστηκε στις αίθουσες Γ. & Ε. Βάτη, Εμμ. Ροίδη και στο αίθριο του Δημαρχείου η έκθεση με έργα πρωτοετών φοιτητών που πραγματοποιήθηκαν στο  εργαστήριο Σχεδίου – Χρώματος, του Τμήματος Μηχανικών Σχεδίασης Προϊόντων και Συστημάτων  του Πανεπιστημίου Αιγαίου, με διδάσκουσες την Φλωρεντία Οικονομίδου και την Έλσα Χαραλάμπους

Στην αίθουσα Βάτη και στο αίθριο του Δημαρχείου παρουσιάστηκε η ενότητα με θέμα «Σύγχρονη ματιά στην αρχαιότητα» Στην αίθουσα Γ. & Ε. Βάτη παρουσιάζονται μεγάλα σχέδια αρχαίων Ελληνικών αγαλμάτων με κάρβουνο και μολύβι, μια σειρά χαρακτικών με θέμα τα «μυθολογικά πλάσματα»  και  ένα σπονδυλωτό video- animation 16 λεπτών με τίτλο τα «Μυθολογικά και Σύγχρονα Τέρατα», που  δημιουργήθηκε από 58 φοιτητές/τριες. Μια άλλη ενότητα έργων με θέμα «Σύγχρονο μουσείο Αρχαίας Ελληνικής Τέχνης» αποτελούν τα archival prints, εικαστικά ψηφιακά τυπώματα, όπου οι ίδιοι οι φοιτητές υποδύονται αρχαία αγάλματα και τα «αγγεία» τρισδιάστατες κατασκευές από ευτελή υλικά.

Στο αίθριο του Δημαρχείου, οι φοιτητές - σεβόμενοι το ίδιο το κτίριο ως σημαντική αρχιτεκτονική κληρονομιά –ανάρτησαν μία εγκατάσταση που περιελάμβανε τα ψηφιακά σχέδια τους, λεπτομέρειες από σχέδια αρχαίων αγαλμάτων

Στην αίθουσα Ροΐδη παρουσιάστηκαν χρωματικές σχεδιαστικές συνθέσεις και τυπώματα που πραγματοποιήθηκαν από τους φοιτητές, κατά τη διάρκεια της ακαδημαϊκής χρονιάς. Τα μεγάλα  χαρακτικά έργα (έως 3μ) είναι εμπνευσμένα από την πόλη της Σύρου και μας περιγράφουν μια πόλη μαγική

 

Αnimasyros

Το animation Μυθολογικά και Σύγχρονα Τέρατα πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο των μαθημάτων «στούντιο ΙΙ» και παρουσιάστηκε στο πλαίσιο του Ελληνικού Πανοράματος του φεστιβάλ animasyros στην πλατεία Μιαούλη της Ερμούπολης

Το animation Μυθολογικά και Σύγχρονα Tέρατα παρουσιάστηκε στο πλαίσιο του Ελληνικού Πανοράματος του φεστιβάλ animasyros στην πλατεία Μιαούλη της Ερμούπολης. Είναι ένα σπονδυλωτό animation δημιουργημένο από 58 φοιτητές/τριες. Περιγράφει έναν έγχρωμο κόσμο όπου τα μυθολογικά πλάσματα του παρελθόντος περιφέρονται σαν ένα είδος αγγέλων, αμήχανα, ερωτευμένα, προστατευτικά, εκδικητικά, και πάντα μαυρόασπρα. Σφίγγες, Πήγασοι, Φοίνικες πετούν πάνω από βομβαρδισμένες πόλεις, καμένα τοπία, Μέδουσες κλαίνε και θάλασσες τρέχουν από τα μάτια τους που βλέπουν ή προκαλούν καταστροφές. Γνωστές εικόνες από διαδικτυακές ειδήσεις για την κρίση στην οικεία περιοχή της Μεσογείου συνδυάζονται για να επανακαθορίσουν τη σχέση του παρελθόντος με το παρόν.

Στη πρώτη φάση του project που υλοποιήθηκε στο εργαστήριο «σχέδιο- χρώμα», προέκυψαν τα σχέδια που αν και εμπνευσμένα από την Μυθολογική Αρχαιότητα, ορισμένα θύμιζαν κόμικς και μάνγκα, άλλα έμοιαζαν με προσχέδια για τατουάζ και γκράφιτι ενώ σε αρκετά υπερίσχυε το εξπρεσιονιστικό ή κονστρουκτιβιστικό ύφος, ανάλογα με τις αναφορές του καθενός/καθεμιάς. Η μεταφορά, η χάραξη τους σε λινόλεουμ και η εκτύπωση τους, έδωσε επιπλέον λύσεις με την οργάνωση του θετικού – αρνητικού χώρου χωρίς όμως να επέμβει στο ύφος των έργων. Στη συνέχεια τα χαρακτικά ψηφιοποιήθηκαν και σχεδιάστηκε η κίνηση τους μέσα από υπολογιστή. Νέες εικόνες προστέθηκαν για να προσδιορίσουν τη σύγχρονη πραγματικότητα.

 

WORKSHOPS

Επανεργοποιήθηκε κατά το ακ. έτος 2017-18 ο «θεσμός» των ανοικτών προς όλους τους φοιτητές /τριες workshop στο τμήμα

Τρείς ήταν οι επισκέπτριες εταιρίες οι οποίες παρουσίασαν ενδιαφέροντα case studies από τη δραστηριότητα τους.

  • Συγκεκριμένα ο κ. Γ. Νικολαϊδης, Διευθυντής των ξενοδοχειακών πωλήσεων και ομάδα συνεργατών του από η εταιρία Cocomat [https://www.coco-mat.com/gr_el/] παρουσίασαν στις 12.12.17 σε ένα ενθουσιωδώς κατάμεστο αμφιθέατρο [Αιθ. Παναγούλη], το concept: From Product -to Services and Experience Design. Εξαιρετικά ενθαρρυντική δεν ήταν μόνο η ανταπόκριση των φοιτητών στην εκδήλωση, αλλά και η ικανοποίησή τους.
  • Η δεύτερη εκδήλωση πραγματοποιήθηκε στις 23.02.18 με καλεσμένη την εταιρία Philips Lighting, [http://www.lighting.philips.gr/home ] την οποία εκπροσώπησε ο Διευθύνων Σύμβουλος κ. Π. Λουκόπουλος και συνεργάτες του. Η πολύ εμπεριστατωμένη ομιλία σχετικά με την καινοτομία στο χώρο του φωτισμού και τις νέες εξελίξεις και παρουσίαση του Case: Beyond lighting, η οποία αφορούσε τον φωτισμό πόλης, συνοδεύτηκε και με παρουσιάσεις ομάδων, οι οποίες κλήθηκαν να δώσουν τις δικές τους προτάσεις σε πραγματικό θέμα που απασχολεί την εταιρία.
  • Η σειρά εκδηλώσεων ολοκληρώθηκε για το έτος με καλεσμένο τον κ. Π. Παπαδημητρίου από το Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών [AIA, https://www.aia.gr/traveler/ ]. Η συγκεκριμένη εκδήλωση, εστιάζοντας στο Services Design , έδωσε την ευκαιρία στους συμμετέχοντας να διαχειριστούν δύο σημαντικά τρέχοντα θέματα : τη νέα νομοθεσία GDPR και ότι αυτή μπορεί να συνεπάγεται για ένα εξαιρετικά σύνθετο οικοσύστημα όπως αυτό του ΑΙΑ, και στο πλαίσιο του Crisis management, όλα τα ευαίσθητα Issues που πρέπει να λαμβάνει υπόψη μια εταιρία, ιδιαίτερα αυτού του βεληνεκούς. Οι συμμετέχοντες φοιτητές χάρη στην έντονη αλληλεπίδραση και διαδραστικότητα με την οποία είχε προπαρασκευαστεί το workshop, αποτέλεσαν για τρεις ώρες «στελέχη» του ΑΙΑ, γεγονός που τους έδωσε μεγάλη ικανοποίηση και ενθουσιασμό!

 

"Όψεις του design των κήπων"

H ημερίδα με θέμα: «Προσεγγίσεις του κήπου» πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 27 Απριλίου 2018, στο αμφιθέατρο του Α’ Γυμνασίου και είχε πέντε ομιλητές:

Η Ειρήνη Λεοντακιανάκου, Λέκτορας Ιστορίας της Τέχνης, στην ανακοίνωσή της: Ο κήπος στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου, έκανε λόγο για τις συνέργειες του τμήματος και στη συνέχεια αναφέρθηκε στην πολλαπλή εννοιολόγηση και τους συμβολισμούς του κήπου, σταχυολογώντας παραδείγματα του παρελθόντος και του παρόντος. Η Φαίη Ζήκα, Αναπλ. Καθηγήτρια Φιλοσοφίας και Θεωρίας της Τέχνης στην Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών, στην ομιλία της: Ο κήπος ως κόσμος και μικρόκοσμος ανέδειξε πως ο μικρόκοσμος του κήπου συνδέει το τοπικό με το παγκόσμιο. Η Δρ Ανίνα Βαλκανά, επιμελήτρια του Εθνικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης, στην ανακοίνωσή της: Εικαστικές και επιμελητικές προσεγγίσεις του κήπου, προέβαλε, μέσα από επιλεκτικά παραδείγματα, τη συνομιλία των σύγχρονων καλλιτεχνών και επιμελητών με το πλούσιο θεωρητικό και πολιτισμικό υπόβαθρο του κήπου. Ο Παντελής Χανδρής, εικαστικός, Αναπλ. Καθηγητής στην Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών, στην ομιλία του: Οι σκιές του κήπου, επεξήγησε γιατί δουλεύει με τους φοιτητές του το θέμα αυτό, και μετά, παρουσίασε σημαντικές εκθέσεις έργων του, από τη σύλληψη έως και την υλοποίηση. Ο Νίκος Παπαδόπουλος, εικαστικός, ανέπτυξε στην ομιλία του, με τίτλο Flora Filopappou: ένα ταξίδι από την πόλη των Βράχων στον Κήπο, την ομότιτλη έκθεση που θα παρουσιάσει στο Μορφωτικό Ίδρυμα της Εθνικής Τράπεζας.

 

Workshop

Στο πλαίσιο της θεματικής του Κήπου επισκεύθηκε το Τμήμα μας η Έλλη Παγκάλου, εξαίρετη στην Ελλάδα – και όχι μόνον - αρχιτέκτων τοπίου, με σημαντικές δουλειές στο ενεργητικό της, η οποία πραγματοποίησε ένα ανοικτό, σε όλους, workshop, με τίτλο: «Στο βάθος... κήπος και άλλες ιστορίες» στο μάθημα studio IV (Product Design) την Τετάρτη 23 Μαιου 2018 στα εργαστήρια του Καζίνο. Επιπλέον της παρουσίασης του design των εξωτερικών χώρων του Κέντρου Πολιτισμού «Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος» - έργο το οποίο η Παγκάλου έχει εξ ολοκλήρου επιβλέψει – οι φοιτητές του studio είχαν την πολύτιμη ευκαιρία να συζητήσουν μαζί της πάνω στα project τους που είχαν ως θέμα τον κήπο.

           

ΣΥΝΔΕΣΗ ΜΕ 2βάθμια ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ - ΕΠΙΣΚΕΨΕΙΣ ΣΕ / ΑΠΟ ΣΧΟΛΕΙΑ

Στη διάρκεια της ακαδημαϊκής χρονιάς 2017-18 το τμήμα Μηχανικών Σχεδίασης Προϊόντων και Συστημάτων, βρέθηκε δίπλα στους μελλοντικούς φοιτητές του, τόσο στο πλαίσιο επισκέψεων των μαθητών στο πανεπιστήμιο, όπως αυτή που πραγματοποίησε το 12ο Γυμνάσιο Αθηνών, όσο και με ομιλίες / επισκέψεις των συναδέλφων κ.κ. Κουτσαμπάση, Μπάϊλα, Γαβαλά, Κυριακουλάκου σε 7 λύκεια σε διάφορες περιοχές της Ελλάδας.