Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
x

Οι φοιτητές και απόφοιτοι του τμήματος Μηχανικών Σχεδίασης και του Μεταπτυχιακού Προγράμματος Σπουδών έχουν λάβει 10δες βραβεία και διακρίσεις σε Εθνικούς και Διεθνείς διαγωνισμούς. Τα περισσότερα από αυτά μπορούν να εντοπισθούν στη σελίδα του τμήματος στο Facebook. Εδώ ενδεικτικά αναφέρονται τα εξής:

2023

 • Στο πλαίσιο διαγωνισμού υπό την επιμέλεια των διδασκόντων του τμήματος κ.κ. Ι. Ξενάκη και Κ. Μπάιλα για τη σχεδίαση λογοτύπου που θα συνοδεύει την επετειακή διοργάνωση Ακροποδητί DanceFest 2023, το 1ο βραβείο απονεμήθηκε στην φοιτήτρια Τμήματος Ύριδα Κοβάτσεβιτς, το 2ο βραβείο στον Καρυώτη Κωνσταντίνο και το 3ο στην Διαμάντη Κασσιανή.

2022

 • Φεστιβάλ ΑΝΩ και Πανεπιστήμιο Αιγαίου. Σχεδιασμός ενός ξεχωριστού αναμνηστικού για τα μέλη της Νεανικής Χορωδίας της Ορχήστρας των Κυκλάδων που έλαβαν μέρος στην εκδήλωση. Το αναμνηστικό σχεδιάστηκε από τον δευτεροετή φοιτητή Αναστάσιο Καραμάνο, του οποίου η ιδέα επικράτησε μέσα από τις προτάσεις που κατατέθηκαν κατά τη διεξαγωγή του μαθήματος «Στούντιο 3: Ιδεασμός», με διδάσκοντες τους Ιωάννη Ξενάκη, Μόδεστο Σταυράκη, Κωνσταντίνο Μπάιλα, Κωνσταντίνο Μπίσσα και Ευγενία Αντωνίου. Η μελέτη κατασκευασιμότητας και η τελική υλοποίηση της κατασκευής των αναμνηστικών πραγματοποιήθηκε από τον Νικόλαο Εξελζέ (3D Extruder), σε συνεργασία με τον Κωνσταντίνο Μπάιλα.

2021

 • H διπλωματική εργασία της Κωνσταντίνας Εγγλέζου (απόφοιτος 2017) ήταν η μοναδική ελληνική πρόκριση στο παγκόσμιο διαγωνισμό "Green Concept Award 2021".

 

2018

 • 2ο και 3ο βραβείο στον Διαγωνισμό Βιομηχανικού Σχεδιασμού Second Nature για νέους Έλληνες σχεδιαστές, που προκήρυξε το Ίδρυμα Αικατερίνης Λασκαρίδη για τη σχεδίαση προϊόντων: Reflow (Νικολέττα Παγούνα, Κωνσταντίνος Χρηστίδης) και Fisea (Γεώργιος Αρσενικός, Ελένη Βαρούτσου, Κωνσταντίνος Κούρος, Παντελής Παπαϊσιδώρου).

 • Διάκριση (1η Θέση στην κατηγορία Ελεύθερη Παρουσίαση) στο διαγωνισμό Ρομποτικής στα πλαίσια του 10th Hellenic Conference on Artificial intelligence (SETN2018) που πραγματοποιήθηκε 9-12 Ιουλίου στην Πάτρα, για τη σχεδίαση και κατασκευή του ρομπότ Viol από τους φοιτητές του τμήματος Κωνσταντίνο Εγγλέζο και Νίκο Μαραγκάκη υπό την επίβλεψη του κου Ξυδιά (με εκπροσώπηση από τον κο. Μουλιανίτη).

 • Διάκριση στο διαγωνισμό International Design Awards για τη σχεδίαση και κατασκευή διαδραστικού τραπεζίου Coring από τον αποφοίτο του μεταπτυχιακού του ΤΜΣΠΣ Άθου Κυρατζή σε συνεργασία με τον λέκτορα του τμήματος Μόδεστο Σταυράκη.

2017

 • Διεθνής Διαγωνισμός My Precious Plastics. O απόφοιτος του Μεταπτυχιακού Προγράμματος Σχεδίαση Διαδραστικών και Βιομηχανικών Προϊόντων και Συστημάτων, κ. Δημήτρης Χάιδας κατέκτησε την 1η θέση. Περισσότερα...  

 • Bραβείο στη Ειρήνη Γκέλη απόφοιτη του Τμήματος, η οποία έλαβε χρηματικό έπαθλο από την Εταιρεία Αξιοποίησης και Διαχείρισης Περιουσίας Πανεπιστημίου Αιγαίου Α.Ε. για τη σχεδίαση Αναμνηστικών Ειδών του Πανεπιστημίου Αιγαίου - "Σχεδιά-ζω για το Αιγαίο".

 • Η ελληνική δημιουργική επιχειρηματικότητα με όχημα την έμπνευση, την αισθητική και το ταλέντο φοιτητών του Τμήματος Μηχανικών Σχεδίασης Προϊόντων και Συστημάτων του Πανεπιστημίου Αιγαίου στη Σύρο, παρουσιάστηκε στο Ευρωκοινοβούλιο, τον Οκτώβριο 2017 στις Βρυξέλλες. 

 • Συνεργασία Τμήματος Μηχανικών Σχεδίασης Προϊόντων και Συστημάτων με την Motor Oil Hellas για τη σχεδίαση νέας σειράς συσκευασιών για τα λιπαντικά Cyclon. Ο φοιτητής Ιωάννης Κανελλόπουλος και διεπιστημονική ομάδα διδασκόντων του ΤΜΣΠΣ ανέλαβε τον λεπτομερειακό σχεδιασμό προκειμένου να βγουν τα νέα σχέδια στην παραγωγή.

2016

 • Ο απόφοιτος του ΤΜΣΠΣ Λεφτέρης Τσαμπικάκης κερδίζει Red Dot Design award για την σχεδίαση της Magnetoshere Desk Lamp. Επίσης,διαβάστε σχετικό άρθρο του core77.

 • Ο απόφοιτος του ΤΜΣΠΣ Γιώργος Μανίνης και η ομάδα του λαμβάνουν χρηματοδότηση από την Google για τη σχεδίαση και ανάπτυξη εφαρμογής φορητού τηλεφώνου για πλοήγηση τυφλών. Περισσότερα εδώ.

 • Οι απόφοιτοι του ΤΜΣΠΣ Πάρης Ξυνταριανός (υποψήφιος διδάκτορας του ΤΜΣΠΣ), Ευγενία Aντωνίου και Ευάγγελος Παπανδρέου διακρίθηκαν στο διαγωνισμό με τίτλο "Σχεδιάζοντας για την Ελληνική Πολιτιστική Κληρονομιά" που διοργανώθηκε από το Ταμείο Αρχαιολογικών Πόρων και Απαλλοτριώσεων. Περισσότερα εδώ και εδώ.    

2015

 • Οι φοιτητές του ΤΜΣΠΣ Ανδρέας-Ορφέας Μάκος και Μανόλης Στρατής βραβεύτηκαν με το Α' Βραβείο του διεθνούς διαγωνισμού A'Design Awards για τη σχεδίαση του Pandora Multifunctional Sofa.

 • Ο απόφοιτος το τμήματος Σπύρος Κίζης βραβεύεται με το 3ο βραβείο του διεθνούς διαγωνισμού της ΔΡΟΜΕΑΣ ΑΕ (International Office and House Furniture Industrial Design Competition Dromeas S.A.). Περισσότερα...

 • Το Tripsleep είναι ένα mobile app που σου επιτρέπει να κοιμηθείς χωρίς φόβο στα ΜΜΜ, αφού σε ξυπνάει μόλις πλησιάσεις στην στάση που πρέπει να κατέβεις. Μεταξύ των δημιουργών του είναι η απόφοιτη του τμήματος Μηχανικών Σχεδίασης Προιόντων & Συστημάτων, του Πανεπιστημίου Αιγαίου Ειρήνη Καστή. Το TrimSleep έχει διακριθεί στον πανευρωπαϊκό διαγωνισμό StartupBus Europe, λαμβάνοντας την πρώτη θέση στην κατηγορία Milestones Competition έναντι 45 ομάδων απ' όλη την Ευρώπη. Περισσότερα…

2014

 • Την κορυφαία διάκριση Best of the Best, στα ετήσια βραβεία Red Dot Award Concept Design, ανάμεσα σε 4750 προτάσεις από 63 χώρες, κατέκτησε ομάδα με project leader τον Διπλωματούχο του Τμήματος Μηχανικών Σχεδίασης Προιόντων & Συστημάτων, του Πανεπιστημίου Αιγαίου, Απόστολο Παπαματθαιάκη. Ο Απόστολος Παπαματθαιάκης αποφοίτησε ως αριστούχος από το Τμήμα Μηχανικών Σχεδίασης Προϊόντων & Συστημάτων και συνέχισε μεταπτυχιακές Σπουδές στο Coventry University. Είναι ιδρυτικό μέλος του MyAegean, του φοιτητικού πορταλ του Πανεπιστημίου Αιγαίου. Περισσότερα…

 • Ο απόφοιτος του τμήματος Σπύρος Κίζης βραβεύεται με το αργυρό βραβείο των Red Dot Awards (κατηγορία Communication Design). Περισσότερα...

 • Ο διπλωματούχος Συμεών Κανής και η φοιτήτρια Εριάνα Πανοπούλου δούλεψαν με την ομάδα που σχεδίασε και κατασκεύασε τον πρώτο αμιγώς ελληνικό δορυφόρο! Ο δορυφόρος Λ-Sat εκτοξεύθηκε με πύραυλο από τις 13 Ιουλίου 2014 και πλέον θα βρίσκεται σε χαμηλή τροχιά προκειμένου να χρησιμοποιηθεί τόσο για ερευνητικούς σκοπούς όσο και για την παρακολούθηση/προστασία εμπορικών πλοίων. Περισσότερα...

 • Η σειρά Hulu, που σχεδίασε για την Pinvita η απόφοιτος Βένια Γιώτα, κατέκτησε Red Dot Award 2014. Περισσότερα...

 • H Νατάσα Χατζηαγγελή, διπλωματούχος από το Τμήμα Μηχανικών Σχεδίασης κέρδισε το Silver A' Design Award για τη σειρά φωτιστικών Louvre Light. Περισσότερα...  

 • O απόφοιτος του τμήματος Θάνος Παππάς και η ομάδα του κέρδισαν το 1ο βραβείο στο διαγωνισμού Future Mobility Now που συνδιοργάνωσαν οι Our Future Mobility Now και η Fiat, για τη σχεδίαση προσβάσιμου αυτοκινήτου από ανθρώπους με κινητικά προβλήματα. Περισσότερα ...   Επίσης εδώ...  κ.α.

2013  

 • Στις 15/4/2013 τρεις ομάδες από το Τμήμα Μηχανικών Σχεδίασης Προϊόντων & Συστημάτων συμμετείχαν στους ελληνικούς τελικούς του 11ου Παγκόσμιου Φοιτητικού Διαγωνισμού Imagine Cup της Microsoft. Η ομάδα Majestic (αποτελούμενη από τους φοιτητές Δημήτρη Σελερίδη, Αφροδίτη Καλπύρη, Δήμητρα Καραγιαννάκου & Μαρία Ρομοσιού), βραβεύτηκε στην 1η θέση της κατηγορίας “Innovation” με την εφαρμογή Museo (περισσότερα εδώ). Η ομάδα 4Sense (αποτελούμενη από τις φοιτήτριες Άννα Γαρδέλη, Ρωξάνη Σκιαδά & Έυα Σορωνιάτη) βραβεύτηκαν στην 2η θέση του διαγωνισμού, στην κατηγορία «World Citizenship», με την εφαρμογή easyLexia που στοχεύει στην βελτίωση του αλφαβητισμού και της εκμάθησης παιδιών ηλικίας 7 εώς 12 που αντιμετωπίζουν το πρόβλημα της δυσλεξίας. Επίσης στον τελικό συμμετείχε και ο φοιτητής Χρήστος Δουμούζης, με την εφαρμογή IRES που επιτρέπει την ταχύτατη και άμεση κλήση οχημάτων έκτακτης ανάγκης, αυτοματοποιώντας την διαδικασία πληκτρολόγησης αριθμού (π.χ. 166) και προφορικής διευκρίνησης της τοποθεσίας.

 • To Fortune Greece με αφορμή την έκθεση Greek Design=Good Design φιλοξενεί αφιέρωμα σε εννέα νέους σχεδιαστές, μεταξύ των οποίων και οι τελειόφοιτες από το Τμήμα Μηχανικών Σχεδίασης Ανδριάννα Νάσσου και Αγγελίνα Γραμματικάκη.

 • Η Ιωάννα Καστανιώτη, Διπλωματούχος του Τμήματος Μηχανικών Σχεδίασης στις 10 finalist ομάδες του διαγωνισμού Καινοτομίας & Επιχειρηματικότητας του Συνδέσμου Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδας. Η ομάδα σχεδίασε το Pneumo, ένα πρακτικό φορητό σπιρόμετρο που συνδέεται με smartphone και επιτρέπει στο χρήστη να κάνει μια πλήρη μέτρηση όπου κι αν βρίσκεται, να τη στείλει ψηφιακά μέσω διαδικτύου στο γιατρό του, ώστε να παρακολουθεί την εξέλιξη της κατάστασης της υγείας του. Περισσότερα...

 • O Λουκάς Χονδρός, φοιτητής στο Τμήμα Μηχανικών Σχεδίασης είναι ο νικητής στην κατηγορία Graphic Design στον πανελλήνιο διαγωνισμό 'Μυαλά Ξυράφια' που διοργάνωσε η εταιρία BiC. Ο νικητής, θα βρεθεί για 6 μήνες στο Παγκόσμιο Τμήμα Έρευνας & Ανάπτυξης (R&D) των ξυριστικών BiC, με αμειβόμενη απασχόληση που θα είναι και η Πρακτική Άσκησή του, όπως προβλέπει το Πρόγραμμα Σπουδών του Τμήματος.

 • H Λίνα Πάτσιου, απόφοιτος του Τμήματος Μηχανικών Σχεδίασης επιλέχτηκε ως υποψήφια Young Designer Talent of the year για τα Elle Deco International Design Awards του περιοδικού ELLE DECOR.

2012

 • Διεθνής Διαγωνισμός Hands Off My Design 2012. O απόφοιτος του Μεταπτυχιακού Προγράμματος Σχεδίαση Διαδραστικών και Βιομηχανικών Προϊόντων και Συστημάτων, κ. Δημήτρης Χάιδας κατέκτησε την 3η θέση. Η βράβευση έγινε στο Ευρωπαϊκό κοινοβούλιο των Βρυξελλών στις 1 Φεβρουαρίου 2012 παρουσία του επιτρόπου κ. Michel Barnier. Περισσότερα...  

 • Η 1η θέση του European Design Award στο Bob Studio, εκ των συνιδρυτών του οποίου είναι ο κ. Ανδρέας Θάνος απόφοιτος του Μεταπτυχιακού Προγράμματος Σχεδίαση Διαδραστικών και Βιομηχανικών Προιόντων και Συστημάτων. Περισσότερα ...

2011 και παλαιότερα  

 • Η απόφοιτος του Τμήματος Χριστίνα Μπιλιούρη που συνέχισε τις σπουδές της στο Royal College of Art κερδίζει βραβείο στο London Design Festival για τη σειρά προϊόντων Transensing: Glassware for the Blind. 

 • Athens Benchmark 2010. Από τις 500 συμμετοχές, οι συμμετοχές φοιτητών και αποφοίτων του τμήματος προκρίθηκαν στον δεύτερο γύρο βάσει της ψηφοφορίας του κοινού στην 7η  η 9η  25η  24η 43η 50η 81η και 82η θέση.

 • Ανοιχτός Διαγωνισμός Σχεδιασμό ενός Ψηφιακού Αναγνώστη Βιβλίων (e-Book Reader) & Συνοδευτικής Πλατφόρμας Περιεχομένου 2009 (Πανεπιστήμιο Πατρών (ΠΠ) & Εταιρεία Ελεύθερου Λογισμικού /Λογισμικού Ανοικτού Κώδικα (EEΛ/ΛΑΚ) υπό την αιγίδα της Ειδικής Γραμματείας Ψηφιακού Σχεδιασμού). Οι φοιτητές του τμήματος Σίμος Κανής και Σταύρος Τασούδης κέρδισαν το Β’ Βραβείο.