Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
x

Oι ομάδες οι οποίες δραστηριοποιούνται στον χώρο του πανεπιστημίου είναι οι εξής: 

Θεατρική Ομάδα (όνομα: Υποκριτές)

Η θεατρική ομάδα αποτελεί μία από της μεγαλύτερες ομάδες, τόσο ηλικιακά όσο και στο ποσοστό συμμετοχής σε αυτή. Είναι μια ομάδα άκρως δραστήρια και δεμένη και με ιδιαίτερα μεγάλο έργο στο ενεργητικό της. Συγκεκριμένα:

H θεατρική Ομάδα του Φοιτητικού Συλλόγου Τ.Μ.Σ.Π.Σ (Τμήμα Μηχανικών Σχεδίασης Προϊόντων και Συστημάτων του Πανεπιστημίου Αιγαίου) ιδρύθηκε το 2006 και δρά από τότε με συνεχή παρουσία και συμμετοχή όχι μόνο τοπικά αλλά και στο πλαίσιο ετήσιων θεατρικών φεστιβάλ με επιτυχία που την ορίζει η διαρκής και υπεύθυνη απασχόλησή των μελών της με τα δρώμενα που την αφορούν.

Η πρώτη παράσταση που ανέβασε η ομάδα ήταν το 2008, χρονιά που συμμετείχε και στην πολιτιστική εβδομάδα του Πανεπιστημίου Αιγαίου, με το έργο του Ζαν Πωλ Σαρτρ “Κεκλεισμένων των θυρών”. Την επόμενη χρονιά συμμετείχε στο REACT FESTIVAL με μία performance μικρής διάρκειας. Το 2011 ήρθε η συμμετοχή στο 8ο Πανελλήνιο Φεστιβάλ Πανεπιστημιακού θεάτρου που διοργανώθηκε τον Μάη της ίδιας χρονιάς στη Μυτιλήνη, με Τρία Μονόπρακτα του Άντον Τσέχοφ: “Η πρόταση Γάμου”, “Η Επέτειος”, “Η Αρκούδα”.

Το 2012 ακολούθησε η παρουσίαση του θεατρικού έργου του Σέρτζι Μπελμπέλ “Μια Στιγμή Πριν” στο Θέατρο Απόλλων της Ερμούπολης. Το 2013 το έργο "Ο Άϊ Βασίλης είναι σκέτη λέρα" έκανε την πρεμιέρα του στο 10ο Πανελλήνιο Φεστιβάλ Φοιτητικών Ερασιτεχνικών Ομάδων που διοργανώθηκε στα Χανιά και συνεχίστηκε με 2 παραστάσεις στο Θέατρο Απόλλων. Το 2014 η ομάδα φιλοξένησε το 11ο Πανελλήνιο Φεστιβάλ Φοιτητικών Ερασιτεχνικών Ομάδων με πολύ μεγάλη επιτυχία με την στήριξη τόσο της Πανεπιστημιακής κοινότητας όσο και με της τοπικής κοινωνίας. Το 2015 παρουσίασε το έργο "Ρινόκερος" του Ευγένειου Ιονέσκο, με 3 επιτυχημένες παραστάσεις στο θέατρο "Ευανθία Καϊρη". Το 2016 παρουσίασε το θεατρικό έργο της συγγραφέως Κατερίνας Λουκίδου «Στον αγαπημένο μας συνάδελφο και φίλο» με μεγάλη επιτυχία στην σκηνή του θεάτρου Απόλλων όπως επίσης και στο 13ο Πανελλήνιο Φεστιβάλ Φοιτητικών Ερασιτεχνικών Ομάδων. Το 2017 πραγματοποίησε το έργο "Όνειρο Θερινής Νυκτός" του Ουίλλιαμ Σαίξπηρ στο θέατρο Απόλλων αλλά και στο 14ο Πανελλήνιο Φεστιβάλ Φοιτητικών Ερασιτεχνικών Ομάδων που πραγματοποιήθηκε στη Θεσσαλονίκη. Το 2018 είχε πάλι την χαρά να διοργανώσει το 15ο φεστιβάλ ερασιτεχνικών φοιτητικών θεατρικών ομάδων καθώς και να ετοιμάσει και να παρουσιάσουμε το μιούζικαλ "δεν μεγάλωσες ποτέ" το οποίο βασίζεται στην αληθινή ιστορία του συγγραφέα του Πίτερ Παν.

Επίσης, πραγματοποιείται κατά τη διάρκεια της χρονιάς και θεατρικό εργαστήρι, με ασκήσεις εμπιστοσύνης, αυτοσχεδιασμού, ορθοφωνίας, ύφους και ό,τι άλλο αφορά το θέατρο και την γενικότερη εμπειρία γύρω από αυτό, όπως σκηνικά, μουσική φώτα κλπ., δίνοντας έτσι την δυνατότητα επιπλέον άσκησης και γνώσης σε περαιτέρω συναφή με το θέατρο αντικείμενα. Τέλος, η σκηνοθεσία, τα σκηνικα καθώς επίσης και τα τεχνικά κομμάτια κάθε χρονιά πραγματοποιούνται από μέλη της ίδιας της ομάδας.

Υπεύθυνοι ομάδας: Σοφία Γαβαλά και Νάνσυ Κουρούνη

Στοιχεία επικοινωνίας και ιστοσελίδα: dpsdtheater [papaki] aegean [teleia] gr

https://www.facebook.com/ypokritesdpsd/

Ιστοσελίδα 15ο Πανελλήνιο Φεστιβάλ Ερασιτεχνικού Φοιτητικού Θεάτρου

https://www.facebook.com/15oTHREATICALFESTIVAL/

«My Aegean»: Φοιτητικό Portal και Πολιτιστική Δράση

Το ΜyAegean είναι μια πρωτοβουλία που δημιουργήθηκε εξ`ολοκλήρου από φοιτητές του Πανεπιστημίου Αιγαίου για να φέρει πιο κοντά φοιτητές και όχι μόνο, από κάθε γωνιά του Αρχιπελάγους. Χρονικά, η ίδρυση της προσπάθειας οριοθετείται το χειμώνα του 2002 και κυρίως την άνοιξη του 2003 από ένα αρχικό πυρήνα φοιτητριών και φοιτητών στο Τμήμα Μηχανικών Σχεδίασης Προϊόντων και Συστημάτων που έχει την έδρα του στην Ερμούπολη-Σύρο στις Κυκλάδες. Δραστηριοποιείται στα πλαίσια των πολιτιστικών ομάδων του τμήματος, με κατεύθυνση διατμηματική και δυνατότητα συμμετοχής ανοιχτή, μέσω της σχετικής δικτυακής πύλης. Αρχικοί στόχοι και κίνητρα της πρωτοβουλίας του MyAegean αποτέλεσαν η διάθεση προσφοράς και εφαρμογής γνώσεων και εμπειρίας σε ένα κοινό τόπο ανταλλαγής πληροφοριών και ενημέρωσης, με σημείο αναφοράς το ίδιο το Πανεπιστήμιο Αιγαίου και κατ`επέκταση για κάθε ενεργό πολίτη της κοινωνίας. 

Αποτελεί μια ανεξάρτητη αμεσοσυμμετοχική πρωτοβουλία, εθελοντική και μη-κερδοσκοπική, από φοιτητές πρoς φοιτητές (απόφοιτους και κάθε ενδιαφερόμενο επίσης) και μέσω της πύλης My.Aegean.gr χτίζονται και αναπτύσσονται ένα σύνολο υπηρεσιών όπως: e-Περιοδικό, υποστήριξη υποδομών Ραδιοφωνικών Σταθμών, Forum συζητήσεων ποικίλης ύλης για καθημερινή ζωή - κοινωνία - πανεπιστήμιο - επικαιρότητα, καθώς και χώροι/αποθετήρια φιλοξενίας οπτικοακουστικού υλικού (φωτογραφίες, βίντεο, αρχεία) αποτύπωσης της ζωής στο πανεπιστήμιο και στο Αιγαίο. Περιστασιακά, η κοινότητα/πύλη My.Aegean.gr μαζί με συνεργασίες και με άλλους φορείς/οργανισμούς ή φοιτητικές ομάδες πραγματοποιεί και τοπικές δράσεις, όπως προβολές ντοκιμαντέρ, φεστιβαλικού τύπου εκδηλώσεις ή εκθέσεις, σεμινάρια, ομιλίες. Συμμετέχει σε πρότζεκτς που προωθούν ανοιχτά πρότυπα και τεχνολογίες (π.χ. Κοινότητες ΕΛ/ΛΑΚ, Creative Commons). Υποστήριξε μέρος των ενημερωτικών αναγκών του παλαιότερου θεσμού της Πολιτιστικής Εβδομάδας που διοργάνωνε το Πανεπιστήμιο Αιγαίου (διατηρεί επίσης ιστότοπο / ιστορικό αρχείο με οπτικοακουστικό υλικό του θεσμού), ενώ έχει αποτελέσει επίσης αρωγός σε μεγάλα πολιτιστικά και εκπαιδευτικά φεστιβάλ, όπως το AnimaSyros Animation Festival, Μεσαιωνικό Φεστιβάλ Ρόδου, ή το Athens Video / Digital Arts Festival είτε σε εκθέσεις ενημέρωσης και σταδιοδρομίας, όπως έκθεση για την Εκπαίδευση και Εργασία / επαγγελματικού προσανατολισμού και σταδιοδρομίας, ενισχύοντας την εξωστρέφεια του ίδιου του ιδρύματος και των ανθρώπων του. Ένα πλήθος επίσης πρωτοβουλιών ή ιδεών έχουν αναδυθεί από την ευρύτερη κοινότητα, με πλούσια παρουσία εντός και εκτός Ελλάδας.

Η προσπάθεια αυτή, μέσω αυτής της δράσης του «MyAegean», αποτελεί μια έμπρακτη και ουσιαστική κίνηση προς μια κατεύθυνση ανάπτυξης πρωτοβουλιών στη βάση ενός αισθήματος «ανήκειν» και μιας συνειδητοποίησης αυτού (awareness), σε μια ενιαία ακαδημαϊκή οικογένεια. Μια προσπάθεια διαρκώς εξελισσόμενη ώστε να δρα δυνητικά κι ως ένα λίκνο ελεύθερης σκέψης, δημιουργίας, εφαρμογής επιστημονικής γνώσης και πολιτισμού. Μπορεί οποιοσδήποτε να συμμετέχει, αρκεί να σέβεται και να αποδέχεται τις αξίες και φιλοσοφία της προσπάθειας.

Email επικοινωνίας: myaegean [papaki] aegean [teleia] gr  και ιστοσελίδα: http://my.aegean.gr 

 

Κινηματογραφική (όνομα: DPSD_CINÉ)

Η κινηματογραφική ομάδα αποτελεί μία ομάδα με ξεκάθαρο ενδιαφέρον για οποιονδήποτε είναι σινεφίλ, του αρέσει η φωτογραφία, η σκηνοθεσία ή απλά να βλέπει ταινίες και να τις συζητάει με άλλους. Η ομάδα πέρα από την προβολή ταινιών, αναλαμβάνει την δημιουργία αφισών για την προώθησή της, πραγματοποιεί βόλτες φωτογραφίας, μαθήματα φωτογραφίας και εύρεσης πλάνων όπως επίσης τον σχολιασμό ταινιών, την εμβάθυνση στο σενάριο και της οπτικής του σκηνοθέτη.

Στόχοι της ομάδας είναι η προώθηση της ενεργής ενασχόλησης των φοιτητών-τριών με το σινεμά παρουσιάζοντας ταινίες που συνήθως παραμένουν άγνωστες στο ευρύ κοινό, την συζήτηση για ταινίες καθώς και η σύνδεση με μαθήματα του τμήματος που έχουν σχέση με το κινηματογράφο. Επίσης θέλει να συμβάλλει στην προσπάθεια ανοίγματος του Πανεπιστημίου στην κοινωνία της Σύρου. Τέλος συμβάλει μέσω της διεξαγωγής πολιτιστικών εκδηλώσεων εντός του Πανεπιστημίου με την συμμετοχή της ακαδημαϊκής κοινότητας και της τοπικής κοινωνίας στον πνευματικό χαρακτήρα του.

Στις συναντήσεις της, όπου γίνονται κάθε Κυριακή στο χώρου του αμφιθεάτρου, οι συμμετέχοντες αποφασίζουν το θέμα σύμφωνα με το οποίο θα επιλέξουν και θα παρακολουθήσουν ταινίες μέσα στον επόμενο μήνα, όπου οι ίδιοι θα προτείνουν και αφού παρακολουθήσουν θα επιλέξουν για τις ανοιχτές προβολές στην υπόλοιπη κοινότητα της Σύρου όπου γίνονται κάθε Τρίτη βράδυ.

Εκτός από το να πραγματοποιεί δημόσιες και δωρεάν προβολές κάθε Τρίτη στο αμφιθέατρο του Γυμνασίου, παρουσιάζοντας κείμενα με κριτικές τις ομάδας για τις αντίστοιχες ταινίες, δημιουργεί και τυπώνει αφίσες που διαφημίζουν τις προβολές.

Υπεύθυνος: Γιώργος Δεληγιαννίδης

Στοιχεία επικοινωνίας και ιστοσελίδες:

Email: dpsdcine @t syros.aegean.gr

fbhttps://www.facebook.com/dpsdcine/

instagramhttps://www.instagram.com/dpsd_cine/ 

sitehttps://linktr.ee/DPSD_CINE_Aegean

 

Ραδιοφωνική (όνομα: DpsdRadio)

Η Ραδιοφωνική ομάδα υπήρξε τα προηγούμενα τελευταία χρόνια ανενεργή, όμως τον  Μάρτιο του 2018, μετά από προσπάθειες δύο ετών, κατάφερε να επαναλειτουργήσει με νέο όνομα και τοποθεσία σηματοδοτώντας μια νέα αρχή. Το ενδιαφέρον και η συμμετοχή των φοιτητών ήταν συγκινητική καθώς όχι μόνο στήριξαν από την πρώτη στιγμή την προσπάθεια, αλλά βοήθησαν έτσι ώστε να πραγματοποιούνται εκπομπές σχεδόν καθημερινά, με τους ακροατές του να αυξάνονται και να ενθαρρύνουν την εξέλιξή του και να στηρίζουν ακόμα και στην οικονομική του ενίσχυση για την αγορά κατάλληλου εξοπλισμού προς χρήση. Η ενίσχυση αυτή πραγματοποιήθηκε μέσα στα πλαίσια διοργάνωσης εκδηλώσεων του ίδιου του πολιτιστικού συλλόγου.

Είναι ανοιχτή για την συμμετοχή από φοιτητές αλλά και καθηγητές όλη την διάρκεια του χρόνου, ακόμα και αν δεν ξέρουν πως είναι να μιλάς μπροστά από ένα μικρόφωνο «μπροστά» στην μισή σχολή, θέλουν να παίζουν απλά μουσική και να περνούν καλά, δεν έχουν κάποιον άλλον να τους συνοδέψει για να κάνουν μαζί εκπομπή, θέλουν να κάνουν σχολιασμό αθλητικών, να παίζουν αυστηρά καλοκαιρινή μουσική χειμώνα - καλοκαίρι, δεν έχουν ιδέα από υπολογιστές κλπ. Τα μέλη της είναι πρόθυμα και ο καθένας κατέχει και αποκτά στην πορεία γνώσεις που είναι υπεραρκετές για την λειτουργία του σταθμού αλλά και την βοήθεια των υπόλοιπων μελών, την διοργάνωση event κλπ.

Η ομάδα ξεκίνησε να αποτελείται από 3 κατηγορίες μελών της ομάδας, αυτή των παραγωγών που ασχολείται με την δημιουργία εκπομπών, μουσικής και λοιπού περιεχομένου, των τεχνικών που ασχολείται με την τεχνική υποστήριξη και οι οποίοι θα ενδιαφέρονται μελλοντικά για την λήψη περισσότερων ευθυνών και αυτή των υπεύθυνων, όπου ασχολούνται με όλα τα παραπάνω, την ευθύνη του χώρου, του εξοπλισμού και της καλύτερης διοργάνωσης.

Σημαντική λεπτομέρεια είναι ότι η ομάδα εκπέμπει μόνο ηλεκτρονικά και όχι στα FM.

Υπεύθυνοι: Νίκος Χριστάκης - Θεοδώρα Χαμαϊδή

Χορευτική ομάδα

Η χορευτική ομάδα είναι μία επίσης ανοιχτή ομάδα όλη την διάρκεια της χρονιάς, για οποιονδήποτε έχει διάθεση να μάθει ή να διδάξει χορό. Τα μέλη της διαλέγουν τα είδη χορού που θα ήθελαν να διδάξουν, να διδαχθούν, να εξερευνήσουν. Αποτελεί μία ομάδα με μόνιμη διάθεση και κέφι για δημιουργικότητα. Στο πλαίσιο πολιτιστικών εκδηλώσεων έχουν διοργανώσει βραδιές χορού, ανοιχτά μαθήματα, εργαστήρια κλπ.

Υπεύθυνοι (υπό ανανέωση διαχείρισης): Πανοπούλου Εριάνα, Πασοπούλου Καίτη

Concept Art

Η ομάδα Concept art του Τμήματος Μηχανικών Σχεδίασης Προϊόντων και Συστημάτων έχει ως σκοπό την καλλιέργεια δυνατοτήτων ιδεασμού, σχεδίασης και απεικόνισης χαρακτήρων, περιβάλλοντος και αντικειμένων (Κατά κύριο λόγο φαντασίας).

Κύριοι στόχοι της ομάδας:

 • Η εκπαίδευση γύρω από την αποδοτικότερη αναπαράσταση της φαντασίας σε οποιαδήποτε μορφή (από χαρτί μέχρι και 3D renderings) η οποία θα καθορίζεται κυρίως από τις προτιμήσεις των μελών για την καλύτερη απόδοση του επιθυμητού αποτελέσματος.
 • Η εκμάθηση παραγωγικών μεθόδων/τεχνικών εκτέλεσης των προαναφερθέντων (Pomodoro sessions, SRS, τεχνική Feynman, hack Acrasia κλπ).
 • Τα μαθήματα έχουν σκοπό να ξεκινήσουν εισαγωγικά με μια επεξήγηση του τρόπου εξέλιξης της ομάδας στην πορεία του χρόνου καθώς και με ένα αρχικό μάθημα τύπου Workshop στο σχέδιο. Συνεχίζοντας υπάρχει η προθεση να διατηρηθεί η έννοια του Workshop στον τρόπο εκτέλεσης των μαθημάτων με αρκετές εναλλαγές στη θεματολογία πιάνοντας μια ποικιλία θεμάτων γύρω από την έννοια του Concept art οι οποίες έχουν ως εξής:
  • Shapes: Φόρμες, όγκοι, προοπτική, αντικείμενα στο χώρο, αλληλεπίδραση φωτός αντικειμένου, μέθοδοι σκιαγράφησης.
  • Anatomy Basics: Ανατομία χωρίς references, μετρήσεις/αναλογίες σώματος, μύες, σκελετός, κεφάλι και προσωπογρφίες, μαλλιά, σωματότυποι, aging.
  • Character Design: Έρευνα (Backstory, καταγωγή, ενδυμασία, φυλετικά χαρακτηριστικά, πολιτισμός, θρησκεία, παράδοση, απασχόληση, χτίσιμο προσωπικότητας, κατανόηση ψυχολογίας), απεικόνιση αυτών.
  • Creative References: Χρήση εικόνων για την απελευθέρωση της δημιουργικότητας (δημιουργία χαρακτήρων, αντικειμένων, ενδυμασιών, περιβάλλοντος με βάση ένα αντικείμενο, ένα χρώμα, μία υφή ή μία διαφορετική οπτική γωνία), χτίσιμο εικονικής βιβλιοθήκης
  • Props Design: Δημιουργία αντικειμένων τα οποία θα ακολουθούν ένα επιθυμητο concept/theme, Product design
  • Environment Design: Αναπαράσταση σκηνών, δημιουργία περιβάλλοντος, χρήση props και χαρακτήρων για δημιουργία βάθους και αναπαράσταση κόσμου (τοπογραφία, χλωρίδα, πανίδα, ιστορική ακρίβεια).

Πεζοπορική ομάδα

Η ανοικτή (πολιτιστική) αυτή ομάδα του ΤΜΣΠΣ "Almost Hiking Team" είναι μια νεοσύστατη ομάδα η οποία έχει σκοπό να εξερευνήσει από κάθε πλευρά το νησί της Σύρου, να διανύσει μικρές ή μεγάλες αποστάσεις, μεγαλύτερων ή μικρότερων χρονικών απαιτήσεων. Οι περίπατοι που διοργανώνονται από την συμφωνία όλων των μελών, ανακοινώνονται στο Φοιτητικό Σύλλογο και οποιοσδήποτε εντός ή εκτός πανεπιστημιακής κοινότητας είναι ευπρόσδεκτος να τους ακολουθήσει. Αποτελούν μικρά ταξιδάκια που μετατρέπουν μία μονότονη διαδικασία σε εξερεύνηση, με πολύπλευρες συζητήσεις, αρκετά διαλείμματα για ξεκούραση και στάσεις για φαγητό - picnic. Τα μέλη της ομάδας μοιράζονται ένα κοινό πάθος: αυτό των εξορμήσεων στη φύση!

Υπεύθυνοι: Περσεφόνη Αγγελοπούλου, Δημήτρης Πατούρας, Αριστέα Στρατιδάκη

Ομάδα Μπάσκετ

Η συγκεκριμένη ομάδα έρχεται σε επαφή με τα μέλη της για να κανονίσει μεταξύ της φιλικά ματς. Η συχνότητα αυτών εξαρτάται από την διάθεση των ίδιων. Μέσα στα πλαίσια της ομάδας είναι και η διοργάνωση αγώνων μπάσκετ με διάφορες υποομάδες 4 ατόμων τα οποία αγωνίζονται μεταξύ τους μέχρι την ανάδειξη ενός νικητή. Σε οποιαδήποτε από τις παραπάνω εκδηλώσεις ( φιλικά match, αγώνες κλπ.) οποιοσδήποτε εκδηλώσει ενδιαφέρον μπορεί να συμμετέχει είτε είναι εντός είτε εκτός της πανεπιστημιακής κοινότητας. Οι χώροι στους οποίους διεξάγονται οι προπονήσεις και οι παραπάνω εκδηλώσεις είναι το αθλητικό κέντρο Βικέλα, αν και πλέον έχει απαγορευτεί στην ομάδα η διοργάνωση οποιουδήποτε αγώνα στο εσωτερικό του κλειστού χώρου καθώς και η είσοδός της χωρίς την παρουσία υπεύθυνου προπονητή.

Άλλες ομάδες

Οι παρακάτω ομάδες αποτελούν ομάδες που δεν εντάσσονται στις ομάδες του πανεπιστημίου, παρ’ όλα αυτά έχουν ξεκινήσει, αποτελούνται και υφίστανται από πρωτοβουλίες φοιτητών και χάρη στη συμμετοχή αυτών:

 • TedxUniversityoftheAegean (αυτόνομη δράση διοργανωμένη από φοιτητές)
 • StrayArt (αυτόνομη δράση διοργανωμένη από φοιτητές)