Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
x

photo of damianos gavalas, head of dpsd department, university of the aegean

Σας καλωσορίζω στο Τμήμα Μηχανικών Σχεδίασης Προϊόντων και Συστημάτων της Πολυτεχνικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αιγαίου στη Σύρο. Επιτρέψτε μου να σας ενημερώσω με κάποια στοιχεία τα οποία πιστεύω ότι θα συμπληρώσουν μια ευρύτερη εικόνα για την εκπαίδευσή σας στο Τμήμα μας.

Το Τμήμα είναι πρωτοπόρο στις σπουδές ανώτατης εκπαίδευσης στο χώρο των Μηχανικών Σχεδίασης στην Ελλάδα.
Το αντικείμενο του Τμήματός μας είναι η ολοκληρωμένη σχεδίαση σύγχρονων και αναδυόμενων προϊόντων, συστημάτων και υπηρεσιών.

Η εκπαιδευτική του λειτουργία ξεκίνησε το έτος 2000 και συμβαδίζει με τις πλέον καινοτόμες τάσεις και τα προγράμματα σπουδών που προσφέρονται σε διεθνή αναγνωρισμένα ιδρύματα στο χώρο της σχεδίασης (design) προϊόντων και συστημάτων.

Ταυτόχρονα στο Τμήμα παράγεται ερευνητικό έργο υψηλού επιπέδου, το οποίο χαίρει διεθνούς αναγνώρισης από την επιστημονική κοινότητα ενώ, παράλληλα, αξιοποιείται και για τον εμπλουτισμό εκπαιδευτικού υλικού στα επιμέρους επιστημονικά και τεχνολογικά αντικείμενα που καλύπτει το πρόγραμμα σπουδών.

Η διδασκαλία των μαθημάτων ακολουθεί τις νέες, σύγχρονες προσεγγίσεις της σχεδίασης προσπαθώντας να συνθέσει δημιουργικά γνώσεις και μεθοδολογίες από ένα ευρύ φάσμα επιστημών που προσφέρονται και εστιάζουν αφενός στον ανθρωποκεντρικό χαρακτήρα της σχεδίασης κι αφετέρου στον ρόλο των τεχνών σε αυτήν.

Οι απόφοιτοι του Τμήματος δραστηριοποιούνται σε ένα πολύ σημαντικό αντικείμενο της εθνικής οικονομίας, κατέχουν θέσεις σε design studios, σε εταιρείες παραγωγής προϊόντων, προσφέρουν υπηρεσίες σε θέματα συμβουλευτικής ως προς τη σχεδίαση και την ανάπτυξη προϊόντων, επιχειρηματικότητας και καινοτομίας και συμμετέχουν σε ερευνητικές ομάδες με στόχο την εκπόνηση έρευνας αλλά και τη λήψη διδακτορικού διπλώματος στο χώρο της σχεδίασης.

Οι δυνατότητες που προσφέρονται στους αποφοίτους μας στην αγορά εργασίας, τόσο εντός όσο και εκτός συνόρων, με σημαντικές θέσεις σε μεγάλες/πολυεθνικές εταιρείες αλλά και ένα μεγάλο πλήθος βραβεύσεων σε εθνικούς και διεθνείς διαγωνισμούς σχεδίασης προϊόντων, μας κάνουν περήφανους για τη διδασκαλία και την έρευνα που προσφέρουμε κατά τη διάρκεια των προπτυχιακών σπουδών.

Σε έρευνα που εκπονήθηκε το 2020 σχετικά με την απασχόληση των αποφοίτων από ελληνικά ΑΕΙ, διαπιστώθηκε ότι, περίπου το 91.5% των αποφοίτων μας έχει ενταχθεί στην αγορά εργασίας ή συνεχίζει σπουδές στην Ελλάδα ή το εξωτερικό.

Τα γνωστικά αντικείμενα του Τμήματός μας υποστηρίζονται από επιστημονικό προσωπικό υψηλού επιπέδου στο οποίο συμπεριλαμβάνονται τα μέλη Διδακτικού & Ερευνητικού Προσωπικού (Δ.Ε.Π.), συμβασιούχοι διδάσκοντες κάτοχοι διδακτορικού διπλώματος, μέλη ειδικού εργαστηριακού και διδακτικού προσωπικού, υποψήφιοι διδάκτορες καθώς και ένας σημαντικός αριθμός διοικητικού και τεχνικού προσωπικού.

Τα εργαστήρια του Τμήματος είναι εξοπλισμένα με τα πλέον σύγχρονα εργαλεία και συμβάλλουν στην ολοκληρωμένη κατάρτιση και εκπαίδευση των φοιτητών/τριών μας.

Στην παρούσα περίοδο της πανδημίας που δοκιμάζει τη χώρα, το Τμήμα μας παρέχει απομακρυσμένη εκπαίδευση με σύγχρονα και ασύγχρονα μέσα, αξιοποιώντας προηγμένες επικοινωνιακές και πληροφοριακές υποδομές. Επιδεικνύει έτσι άριστη προσαρμοστικότητα σε αυτές τις ιδιάζουσες συνθήκες αμβλύνοντας τις συνέπειες στην ποιότητα του παρεχόμενου εκπαιδευτικού του έργου. 
 

Δαμιανός Γαβαλάς

Πρόεδρος Τμήματος