Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
x

apofitisi

Το Τμήμα Μηχανικών Σχεδίασης Προϊόντων & Συστημάτων ιδρύθηκε το 2000, οπότε και ξεκίνησε την ακαδημαϊκή του λειτουργία. Ανήκει στην Πολυτεχνική Σχολή του Πανεπιστημίου Αιγαίου με έδρα την Σύρο.

Πρόκειται για το μόνο τμήμα Μηχανικών Σχεδίασης στην Ελλάδα και συνεργάζεται με πολλές σημαντικές σχολές σχεδίασης της Ευρώπης σε διάφορα πλαίσια: θερινά σχολείαανταλλαγές φοιτητών (erasmus)έρευνα, κ.α. καταγράφοντας σημαντική δραστηριότητα στο χώρο της Σχεδίασης (design) στην Ελλάδα και διεθνώς.

Σήμερα στο τμήμα φοιτούν περισσότεροι από 900 προπτυχιακοί και μεταπτυχιακοί φοιτητές και φοιτήτριες, καθώς και 15 υποψήφιοι διδάκτορες. Από το τμήμα και τα μεταπτυχιακά προγράμματα σπουδών, έχουν αποφοιτήσει περίπου 700 μηχανικοί σχεδίασης.

Έχει ως αντικείμενο την ολοκληρωμένη σχεδίαση σύγχρονων και αναδυόμενων προϊόντων, συστημάτων και υπηρεσιών ακολουθώντας τις νέες προσεγγίσεις στον διεπιστημονικό χώρο της σχεδίασης, συνδυάζοντας δημιουργικά γνώσεις και μεθοδολογίες από ένα ευρύ φάσμα των επιστημών, αναγνωρίζοντας τον ανθρωποκεντρικό χαρακτήρα της Σχεδίασης καθώς και τον ρόλο των τεχνών σε αυτήν, και δίνοντας σημαντική έμφαση στη χρήση νέων τεχνολογιών.

Φιλοδοξεί να εμπεδώσει και να ισχυροποιήσει περαιτέρω τη θέση του στο ελληνικό και διεθνές ακαδημαϊκό περιβάλλον, καθώς και να αυξήσει την ελκυστικότητά του - μέσα σε συνθήκες διεθνούς οικονομικής και κοινωνικής κρίσης – ενισχύοντας το παρεχόμενο εκπαιδευτικό έργο μέσω της διαρκούς ενσωμάτωσης σύγχρονης γνώσης στο πρόγραμμα σπουδών καθώς και την παρεχόμενη φοιτητική μέριμνα μέσω της εξασφάλισης υποδομών σίτισης και στέγασης.

Είναι σημαντικός μοχλός τοπικής και περιφερειακής ανάπτυξης, μέσα από:

Για την επίτευξη του οράματός του, το Τμήμα Μηχανικών Σχεδίασης Προϊόντων & Συστημάτων επενδύει στην ποιότητα της ακαδημαϊκής του συγκρότησης και στην υπευθυνότητα του Επιστημονικού και Διοικητικού του Προσωπικού και οικοδομεί στην παράδοση της καινοτομίας, της διεπιστημονικότητας και του κοινωνικού του ρόλου.