Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
x

Vaporia

Ιστορικά η Σύρος (και πιο συγκεκριμένα η Ερμούπολη), υπήρξε ένα από τα σημαντικότερα βιομηχανικά, ναυτιλιακά και εμπορικά κέντρα στη Μεσόγειο, ενώ στο νησί υπήρχαν εγκατεστημένα πλήθος βυρσοδεψείων, βιοτεχνιών, μηχανουργείων, καρνάγιων και αλευρόμυλων. Το 1860 η Σύρος ήταν το πρώτο εμπορικό λιμάνι της χώρας, ενώ στις αρχές του 19ου αιώνα παρουσιάζει τη μεγαλύτερη συγκέντρωση εργοστασίων, καθώς και πραγματοποιείται η πρώτη οργανωμένη συνδικαλιστική απεργία στον Ελλαδικό χώρο. Παράλληλα το νησί γνωρίζει σημαίνουσα πολιτιστική άνθηση με την ίδρυση δεκάδων δημόσιων και ιδιωτικών σχολείων, τυπογραφείων, του θεάτρου Απόλλων, πολιτιστικών λεσχών κ.α., και κατασκευάζονται πλήθος νεοκλασικών ιδιωτικών και επιβλητικών δημόσιων κτηρίων από διακεκριμένους αρχιτέκτονες της εποχής (λόγου χάρη Ε. Τσίλλερ.) προσδίδοντας στην Ερμούπολη τον αστικό χαρακτήρα που τη χαρακτηρίζει μέχρι σήμερα. Για παράδειγμα, το 1ο Γυμνάσιο Σύρου είναι ένα ιστορικό κτήριο στο κέντρο της Ερμούπολης όπου λειτούργησε το πρώτο (6τάξιο) Γυμνάσιο της σύγχρονης Ελλάδας το 1833 που φιλοξενούσε για πολλά χρόνια μαθητές από όλο τον Ελλαδικό χώρο. Από το έτος 2007, όταν και ολοκληρώθηκε η ανακαίνιση του, αποτελεί το βασικό κτίριο του Τμήματος, με πολλαπλές χρήσεις.

Η διάνοιξη όμως του Ισθμού της Κορίνθου, σε συνδυασμό με την ανάπτυξη των σιδηροδρόμων και την παρακμή της ιστιοφόρου ναυτιλίας, είχαν ως αποτέλεσμα να χάσει η Σύρος την πρωταρχική της σημασία ως εμπορικό και βιομηχανικό κέντρο της εποχής σταδιακά παραχωρώντας τη θέση της στον Πειραιά.

Η ίδρυση του Τμήματος Μηχανικών Σχεδίασης Προϊόντων και Συστημάτων στη Ερμούπολη, αποτελεί συνειδητή επιλογή, συνέχεια της Βιομηχανικής ιστορίας του νησιού, καθώς και μοχλός καινοτομικής ανάπτυξης για το μέλλον.