Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
x
Υπεύθυνος Μαθήματος: Παρασκευάς Παπανίκος
Κωδικός Μαθήματος: 7323
Διδακτικές Μονάδες: 6
Μονάδες ECTS: 8
Είδος: Υποχρεωτικό Επιλογής Κατεύθυνσης 2 (ΥΕΚ2)
Κατεύθυνση: Σχεδίαση με Η/Υ
Εξάμηνο: 09 (Χειμερινό)
Ώρες: 6 ώρες εργαστήριο

Στο εργαστηριακό μάθημα Στούντιο 7Β / Detail Product Design, οι φοιτήτριες/ες καλούνται να εργασθούν σε επίπεδο που προσομοιάζει την επαγγελματική πρακτική σε πραγματικές συνθήκες. Το Studio 7b είναι ένα μάθημα εξειδίκευσης της κατεύθυνσης «Σχεδίαση με Η/Υ» που εστιάζει στα βασικότερα στάδια του κύκλου ζωής ενός προϊόντος, όπως αυτά αναλύονται στη φάση της προκαταρτικής και λεπτομερής σχεδίασης.

Στόχος του μαθήματος είναι οι φοιτήτριες/ες, μέσα από την πορεία υλοποίησης μίας εργασίας:

  • Να εργαστούν με γνώμονα τις μεθοδολογίες σχεδίασης για την παραγωγή των προκαταρκτικών σχεδίων που αναπαριστούν ένα πρωτότυπο προϊόν,
  • Να αναπτύξουν ένα λεπτομερές ψηφιακό μοντέλο του προϊόντος ακολουθώντας τους κανόνες της παραμετρικής μοντελοποίησης,
  • Να εντοπίσουν τα κατάλληλα υλικά για το προϊόν τους,
  • Να μελετήσουν και να αναλύσουν τις μηχανικές ιδιότητες του προϊόντος με στόχο τη βελτιστοποίησή του,
  • Να λάβουν υπόψη τους κατασκευαστικά ζητήματα προϊόντος, και
  • Να αξιολογήσουν τα ψηφιακά ή φυσικά πρωτότυπα και τις σχεδιαστικές λύσεις με σκοπό την ανατροφοδότηση της διαδικασίας με δεδομένα υψηλής εγκυρότητας.

Προς αυτή την κατεύθυνση η επαγγελματική πρακτική και η θεωρία σχεδίασης συνδέονται σε μία διαδικασία σχεδίασης η οποία δίνει έμφαση τόσο στην μεθοδολογία όσο και στην ποιότητα του τελικού αποτελέσματος. Τα θέματα εργασιών αφορούν σύνθετα προϊόντα και συστήματα, συνδεδεμένα με τις σύγχρονες τάσεις στην αγορά και την κοινωνία, ενώ είναι συχνά διαμορφωμένα σε συνεργασία με την βιομηχανία, αποσκοπώντας στη διασύνδεση των φοιτητών με τις απαιτήσεις της αγοράς εργασίας.

Στο εργαστηριακό μάθημα Στούντιο 7Β / Detail Product Design, οι φοιτήτριες/ές καλούνται να εργασθούν σε επίπεδο που προσομοιάζει την επαγγελματική πρακτική σε πραγματικές συνθήκες.

Το Studio 7β είναι ένα μάθημα εξειδίκευσης της Β’ Κατεύθυνσης του προγράμματος σπουδών που εστιάζει στα βασικότερα στάδια του κύκλου ζωής ενός προϊόντος, όπως αυτά αναλύονται στη φάση της προκαταρτικής και λεπτομερούς σχεδίασης.

Ειδικότερα, οι φοιτήτριες/ές έχοντας γνωρίσει σε προηγούμενα εξάμηνα τις απαραίτητες μεθοδολογίες προκαταρκτικής σχεδίασης καθώς και τις βασικές θεωρίες που αφορούν στη σχεδίαση με υπολογιστή (CAD), στη μηχανική ανάλυση (CAE), στην επιλογή υλικών και στη σχεδίαση της κατασκευαστικής διαδικασίας ενός προϊόντος (CAM), στο Studio 7b καλούνται να χρησιμοποιήσουν και να συνδυάσουν τις παραπάνω γνώσεις ώστε μέσα από την κατάλληλη έρευνα και μελέτη να οδηγηθούν στην παραγωγή μίας ολοκληρωμένης, καινοτόμου και βιώσιμης σχεδιαστικής πρότασης.

Προς αυτή την κατεύθυνση η επαγγελματική πρακτική και η θεωρία σχεδίασης συνδέονται σε μία ολοκληρωμένη διαδικασία σχεδίασης η οποία δίνει έμφαση τόσο στην μεθοδολογία όσο και  

στην εγκυρότητα του τελικού αποτελέσματος. Τα θέματα εργασιών αφορούν προϊόντα και συστήματα συνδεδεμένα με τις σύγχρονες τάσεις στην αγορά και την κοινωνία, ενώ είναι συχνά διαμορφωμένα σε συνεργασία με την βιομηχανία, αποσκοπώντας στη διασύνδεση των φοιτητών με τις απαιτήσεις της αγοράς εργασίας.

Πρωτεύων στόχος του μαθήματος είναι η εξοικείωση των φοιτητών με την ευρύτερη διαδικασία ανάπτυξης ενός υλικού προϊόντος (Product Development) σε συνθήκες που πλησιάζουν τα πραγματικά δεδομένα της αγοράς εργασίας. Ως αποτέλεσμα της μαθησιακής διαδικασίας οι φοιτητές αναμένεται να είναι σε θέση να:

  • Προσαρμόσουν στις απαιτήσεις του σχεδιαστικού έργου και να διαχειριστούν αυτόνομα την ολοκληρωμένη διαδικασία σχεδίασης προϊόντων.
  • Να συνεργαστούν με τον αγοραστή του σχεδίου, τους χρήστες και ειδικούς σε διαφορετικά στάδια του κύκλου ζωής του προϊόντος με σκοπό την ανατροφοδότηση της διαδικασίας με δεδομένα υψηλής εγκυρότητας.
  • Να δημιουργήσουν και να αξιολογήσουν καινοτόμα προκαταρκτικά σχέδια τα οποία να ενσωματώνουν την μηχανική, τα υλικά και την κατασκευασιμότητα.
  • Να αναπτύξουν ένα λεπτομερές ψηφιακό μοντέλο του προϊόντος ακολουθώντας τους κανόνες της παραμετρικής μοντελοποίησης.
  • Να εντοπίσουν τα κατάλληλα υλικά για το λεπτομερές τελικό σχέδιο του προϊόντος τους.
  • Να μελετήσουν και να αναλύσουν τις μηχανικές ιδιότητες του προϊόντος με στόχο τη βελτιστοποίησή του τελικού λεπτομερούς σχεδίου.
  • Να λάβουν υπόψη τους κατασκευαστικά ζητήματα προϊόντος και να καθορίσουν τις διαδικασίες παραγωγής.
  1. Συστήματα CAD/CAM και Τρισδιάστατη Μοντελοποίηση, Ν.Α Μπιλάλης, Ε. Μαραβελάκης, Εκδόσεις Κριτική, 2014, Έκδοση: 2η έκδ./2014
  2. Mastering CAD/CAM, Ibrahim Zeid. Κωδικός Βιβλίου στον Εύδοξο: 12867099
  3. Βασικές Αρχές Συστημάτων CAD/CAM/CAE, Kunwoo Lee, Εκδόσεις Κλειδάριθμος ΕΠΕ, 1η/2009, ISBN: 978-960-461-139-3.