Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
x
Υπεύθυνη Μαθήματος: Eιρήνη Λεοντακιανάκου
Κωδικός Μαθήματος: 5053
Διδακτικές Μονάδες: 3
Μονάδες ECTS: 4
Είδος: Ελεύθερης Επιλογής (ΕΕ)
Εξάμηνο: 08 (Εαρινό)
Ώρες: 3 ώρες θεωρία

Το μάθημα αυτό εστιάζει στην ιστορία των εικαστικών τεχνών (τάσεις και κινήματα) μετά τη Γαλλική Επανάσταση (1789) και μέχρι τη σύγχρονη εποχή. Ξεκινώντας από το Νεοκλασικισμό, εξετάζεται, στη συνέχεια, η εξέλιξη της μοντέρνας και της σύγχρονης τέχνης κατά τον 19ο και τον 20ο αιώνα, έως σήμερα.

Αντικείμενο του μαθήματος αποτελεί η επισκόπηση της ιστορίας των εικαστικών τεχνών και της αρχιτεκτονικής στην Ευρώπη και τις ΗΠΑ, από τη Γαλλική Επανάσταση (1789) μέχρι τη σύγχρονη εποχή. Οι φοιτητές έρχονται σε επαφή με έργα, καλλιτέχνες και αισθητικές τάσεις, ειδωμένα μέσα στο πολιτιστικό, πολιτικό, κοινωνικό και ιδεολογικό γίγνεσθαι κάθε εποχής.

Εξετάζονται τα πιο σημαντικά καλλιτεχνικά ρεύματα της περιόδου: Νεοκλασικισμός, Ρομαντισμός, Ιστορικισμός και συμβολισμός του 19ου αι., Ρεαλισμός, Ιμπρεσιονισμός, Πριμιτιβισμός, Γερμανικός Εξπρεσιονισμός, Φωβισμός, Κυβισμός, Φουτουρισμός, De Stijl, Κινήματα της Ρωσικής Πρωτοπορίας, Dada, Μεταφυσική ζωγραφική, Αφηρημένος Εξπρεσιονισμός, Pop Art, Μεταμοντέρνο κίνημα και σύγχρονες ή λίγο παλαιότερες τάσεις (Arte Povera, Μινιμαλισμός, Εννοιολογική Τέχνη, Περιβάλλοντα και εγκατάσεις κλπ γούς μετά τη δεκαετία του ’60»: Μεταμοντέρνο, Aποδόμηση στο graphic design, κ.ά.

Το μάθημα στοχεύει στην εξοικείωση των φοιτητών με το επιστημονικό πεδίο της ιστορίας της τέχνης και τα μεθοδολογικά του εργαλεία. Παρακολουθώντας την πορεία από το Ρομαντισμό στο μεταμοντέρνο, οι φοιτητές έρχονται σε επαφή με ιστορικές συνθήκες και συγκεκριμένους προβληματισμούς, δηλαδή πολιτικά, κοινωνικά, ιδεολογικά και αισθητικά συμφραζόμενα έργων, τα οποία διαμόρφωσαν, ιστορικά, την τέχνη και εν μέρει, συνακόλουθα, το design όπως είναι σήμερα. Αποκτούν έτσι σταδιακά γενική κουλτούρα, αισθητική παιδεία και κριτική αντίληψη, τα οποία συμβάλλουν ενεργά στη δημιουργική διαδικασία ενός designer. Μέσα από την εκπόνηση μιας εργασίας, οι φοιτητές, αξιοποιώντας βιβλιογραφικές πηγές και εποπτικό υλικό, εξοικιώνονται με τους τρόπους προσέγγισης και ερμηνείας ενός έργου, την εικονογραφική και τεχνοτροπική ανάλυση, την ένταξή του στο εκάστε ιστορικό πλαίσιο, αποκτώντας σταδιακά γνώσεις και αισθητική παιδεία.

  • G. C. Argan & , Α. Bonito Oliva,  Η Μοντέρνα Τέχνη (1770-1970) και η Τέχνη στην καμπή του 21ου αιώνα, μτφρ. Λ. Παπαδημήτρη & Μ. Σπυριδοπούλου, Πανεπιστημιακές Εκδόσεις Κρήτης, Ηράκλειο 2006.
  • H. Foster, R. Krauss, Y.-A. Bois, B.H.D. Buchloh, D Joselit, Η Τέχνη από το 1900: Μοντερνισμός, Αντιμοντερνισμός, Μεταμοντερνισμός, πρόλογος-επιμέλεια: Μ. Παπανικολάου, εκδ. Επίκεντρο, Αθήνα 2013.
  • Η.Η. Arnason, Ιστορία της Σύγχρονης Τέχνης: Ζωγραφική, Γλυπτική, Αρχιτεκτονική, Φωτογραφία, μτφρ. Φ. Κοκαβέσης, εκδ. Επίκεντρο, Αθήνα 2006.
  • Β. Πετρίδου, Ο. Ζιρώ, Τέχνες και αρχιτεκτονική από την Αναγέννηση έως τον 21ο αιώνα, (https://repository.kallipos.gr/handle/11419/3541).
  • H.W. Janson & A.F. Janson, Ιστορία της Τέχνης. Η Δυτική Παράδοση, μτφρ. Μ. Αντωνοπούλου, Ν. Κουβαράκου, εκδ. Ίων.
  • Α. Hauser, Κοινωνική Ιστορία της Τέχνης, τ.3-4, εκδ. Κάλβος, Αθήνα 1998.
  • Αλ. Χαραλαμπίδης, Η Τέχνη του εικοστού αιώνα, τ. 1-3, University Studio Press, Θεσσαλονίκη 1995.
  • Χ. Ρηντ, Ιστορία της Μοντέρνας ζωγραφικής, μτφρ. Α. Παππάς, εκδ. Υποδομή, Αθήνα 1978.
  • Μ. ντε Μικέλι, Οι Πρωτοπορίες της τέχνης του Εικοστού αιώνα, εκδ. Οδυσσέας, Αθήνα 1983.
  • Γ. Κολοκοτρώνης, Γενικά χαρακτηριστικά της τέχνης τον 20ο αιώνα, εκδ. Καστανιώτη, Αθήνα 2008.

 

Συναφή επιστημονικά περιοδικά

  • «Ιστορία της Τέχνης»,
  • “Art Bulletin”