Το μάθημα διερευνά τη συνάντηση του design με το χώρο της υγείας, εστιάζοντας στο πως η σχεδιαστική σκέψη και η σχεδιαστική διαδικασία μπορούν να αξιοποιηθούν για να αντιμετωπίσουν σύγχρονες προκλήσεις της υγειονομικής περίθαλψης. Ειδικότερα, το μάθημα εστιάζει στο να εισάγει τους φοιτητές και τις φοιτήτριες στην ειδική φύση της Σχεδιαστικής Σκέψης στο χώρο της υγείας, καθώς και σε θέματα κοινωνικής ιστορικής εξέλιξης των ιατροτεχνολογικών προϊόντων, προσαρμοσμένων ανθρωποκεντρικών ερευνητικών μεθόδων, και κανονιστικών περιορισμών κατά τη δημιουργία και ανάπτυξη των ιατροτεχνολογικών προϊόντων.
Το περιεχόμενο του μαθήματος οργανώνεται μέσα από τις παρακάτω διδακτικές ενότητες:
- Εισαγωγή: Πρώτες βασικές έννοιες και ορισμοί γύρω από το ποια προϊόντα εντάσσονται στην ομάδα των ιατροτεχνολογικών προϊόντων σύμφωνα με τους οργανισμούς πιστοποίησης αλλά και γύρω από το τι αφορά η σχεδίαση και η Σχεδιαστική Σκέψη στο χώρο της υγείας.
- Η Σχεδιαστική Σκέψη στο χώρο της υγείας: Ανάλυση πάνω στο τι συνιστά την ανθρωποκεντρική σχεδίαση και τη δημιουργικότητα στο χώρο της υγειονομικής περίθαλψης και ποιες πτυχές τους βρίσκουν μεγαλύτερη εφαρμογή στο χώρο της υγείας.
- Ιστορική αναδρομή: Σύντομη αναφορά στην κοινωνική ιστορία της Δυτικής ιατρικής και των ιατροτεχνολογικών προϊόντων.
- Η συνεργασία designers - ιατρονοσηλευτικού προσωπικού - ασθενών : Ανάλυση της ανάγκης για συνεργασία σχεδιαστών/σχεδιαστριών με ιατρονοσηλευτικό προσωπικό, εισαγωγή και εξοικείωση σε σχετικές μεθόδους.
- Προσαρμοσμένες ερευνητικές μέθοδοι: Αναφορά σε ποιοτικές και άλλες μεθόδους έρευνας που προκύπτουν από την επιστήμη των Human Factors αλλά και των κανονισμών που ορίζουν τη διαδικασία πιστοποίησης ιατροτεχνολογικών προϊόντων.
- Πρωτοτυποποίηση και αξιολόγηση λύσεων στο χώρο της υγείας: Εστίαση στην αναγκαιότητα της δοκιμής των λύσεων με τους χρήστες και τα εμπλεκόμενα μέρη από τα πολύ πρώτα στάδια ανάπτυξης ενός ιατροτεχνολογικού προϊόντος. Αναφορά στη διαδικασία πειραματικής και κλινικής αξιολόγησης των λύσεων ανά κατηγορία ιατροτεχνολογικών προϊόντων.
Ως αποτέλεσμα του μαθήματος, οι φοιτητές και οι φοιτήτριες θα κατανοήσουν την αξία της ανθρωποκεντρικής σχεδίασης στην επίλυση προκλήσεων στο πλαίσιο της υγειονομικής περίθαλψης, ενώ θα αποκτήσουν μια διεπιστημονική οπτική πάνω στη διαδικασία της επίλυσης ανοιχτών προβλημάτων και της συνεργασίας ιατρονοσηλευτικού προσωπικού και σχεδιαστών/σχεδιαστριών. Το μάθημα θα προσφέρει ένα περιβάλλον όπου οι σπουδαστές/ριες θα μπορέσουν να αναπτύξουν κατάλληλες σχεδιαστικές και κριτικές ικανότητες για την διερεύνηση και σύνθεση λύσεων για τις προκλήσεις του χώρου της υγείας.
Πιο συγκεκριμένα, οι φοιτήτριες/ες θα μπορούν:
- να εφαρμόσουν μεθοδολογίες σχεδιαστικής σκέψης για την επίλυση πολύπλοκων προκλήσεων στο χώρο της υγειονομικής περίθαλψης.
- να αναλύσουν τις ανάγκες διαφορετικών εμπλεκόμενων μερών μέσα σε ένα υγειονομικό σύστημα (ασθενείς, οικογένεια, ιατρονοσηλευτικό προσωπικό, διοίκηση νοσοκομείου).
- να αναγνωρίσουν ζητήματα νομικά, ηθικά και κοινωνικά, τα οποία εμπλέκονται σε ένα σχεδιαστικό project στο χώρο της υγειονομικής περίθαλψης.
να αξιολογήσουν το πως μια σχεδιαστική λύση επηρεάζει την ποιότητα της παρεχόμενης φροντίδας και τα κλινικά αποτελέσματα
ΣΥΓΓΡΑΜΜΑΤΑ
Οργάνωση, σχεδιασμός νοσοκομείων. Κωδικός Βιβλίου στον Εύδοξο: 41575
ΣΥΝΘΕΤΕΣ ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ ΣΤΟ ΧΩΡΟ ΤΗΣ ΥΓΕΙΑΣ. Κωδικός Βιβλίου στον Εύδοξο: 77119209
Ιστορία της Ιατρικής. Κωδικός Βιβλίου στον Εύδοξο: 122091146
Design, User Experience, and Usability. Health, Learning, Playing, Cultural, and Cross-Cultural User Experience [electronic resource], Aaron Marcus. Κωδικός Βιβλίου στον Εύδοξο: 73234862
ΕΠΙΠΡΟΣΘΕΤΟ ΥΛΙΚΟ
Ku B, Lupton E. (2020) Health design thinking: Creating products and services for better health. Cooper Hewit.
Jones, Peter H. (2013) Design for Care: Innovating Healthcare Experience. Rosenfeld.
Kimbell L. Beyond design thinking: Design-as-practice and designs-in-practice. CRESC Conf. 2009;(May):1–15
Το νοσοκομείο στις διασταυρώσεις της Αρχιτεκτονικής με την Ιατρική. Κωνσταντίνος Ξανθόπουλος. 2016. Εκδόσεις:ΜΙΕΤ
Donald A. Norman, Roberto Verganti; Incremental and Radical Innovation: Design Research vs. Technology and Meaning Change. Design Issues 2014; 30 (1): 78–96
Arguirre et al. Design Facilitation as Emerging Practice: Analyzing How Designers Support Multi-stakeholder Co-creation. She Ji: The Journal of Design, Economics, and Innovation 2017; 3(3): 198-209.
John Body, Nina Terrey, and Leslie Tergas, “Design Facilitation as an Emerging Design Skill: A Practical Approach,” in DTRS8: Interpreting Design Thinking, ed. Kees Dorst et al. (Sydney: DAB Documents, 2010), 61–70
Romm J, Agudelo N, Freitas T. Shaping physical, social and imaginary spaces in healthcare design labs. Artifact J Des Pract. 2021;7(12):1–29. https://doi.org/10.1386/ART_00013_1