Το μάθημα "Σεμινάρια για την Σχεδίαση και την Έρευνα" διδάσκεται στο 8ο εξάμηνο ως μάθημα ελεύθερης επιλογής και έχει ως στόχο την περαιτέρω εξοικείωση των φοιτητών στη θεωρία και την πρακτική της έρευνας στη σχεδίαση. Το μάθημα δομείται γύρω από σειρά σεμιναρίων με εύρος από ειδικά θέματα / θεματικές / εργαλεία / δεξιότητες που είναι αναγκαία για την εκπόνηση εργασιών και μελετών. Σε αυτά τα σεμινάρια παρουσιάζονται και αναλύονται σύγχρονες μεθοδολογίες έρευνας και εφαρμοσμένης σχεδίασης, καθώς και τα σχετικά εργαλεία και τεχνικές που διερευνώνται και εφαρμόζονται στο τόσο στο επιστημονικό, όσο και επαγγελματικό πεδίο της σχεδίασης. Οι φοιτητές έχουν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν, να συμμετάσχουν και να οργανώσουν ενεργά σεμινάρια και συζητήσεις με ειδικούς (ακαδημαϊκούς και επαγγελματίες προσκεκλημένους), να εργαστούν πάνω σε συγκεκριμένα παραδείγματα και περιπτώσεις από το πεδίο της σχεδίασης προϊόντων και συστημάτων, και να αναπτύξουν τις δικές τους ερευνητικές δεξιότητες τις οποίες θα παρουσιάσουν στην ακαδημαϊκή κοινότητα της σχολής.
Ειδικότερα, το μάθημα επικεντρώνεται στην ανάλυση και κατανόηση των σύγχρονων ερευνητικών προσεγγίσεων που χρησιμοποιούνται στη σχεδίαση, από τις αρχές της ανθρωποκεντρικής σχεδίασης μέχρι τις εφαρμογές των νέων τεχνολογιών, όπως η σχεδίαση διαδραστικών συστημάτων, προϊόντων και υπηρεσιών. Οι θεματικές ανακοινώνονται κάθε χρόνο και μπορεί να αλλάζουν ανάλογα με τις ανάγκες των άλλων μαθημάτων του ΠΠΣ. Ενδεικτικές θεματικές περιλαμβάνουν: τη χρήση ενός εργαλείου που δεν διδάσκεται σε κάποιο μάθημα (π.χ. SPSS, Photoshop, Figma, κ.α.), σεμινάριο εκπόνησης μελετών μηχανικών (σύμφωνα με επαγγελματικά δικαιώματα από ΤΕΕ), σεμινάριο μελέτης ενός επιστημονικού άρθρου, σεμινάριο θεμάτων συγγραφής διπλωματικής εργασίας (δομή, βιβλιογραφία, κ.α.).
Το μάθημα εξετάζεται με εργασίες/ασκήσεις μικρής έκτασης που οι φοιτητές παραδίδουν/εκπονούν κατά τη διάρκεια του σεμιναρίου ή λίγο αργότερα. Με τη συμμετοχή τους στο μάθημα, οι φοιτητές θα είναι σε θέση να εφαρμόσουν τις γνώσεις που απέκτησαν σε πραγματικά έργα σχεδίασης και έρευνας, τόσο στον ακαδημαϊκό όσο και στον επαγγελματικό χώρο. Το μάθημα προσφέρει μια στέρεη βάση για την ανάπτυξη και αξιολόγηση καινοτόμων ιδεών και λύσεων μέσα από ερευνητικές διαδικασίες, ενισχύοντας τη διεπιστημονική κατανόηση της σχεδίασης.
- Εισαγωγή στη Σχεδίαση και την Έρευνα:
- Θεμελιώδεις έννοιες σχεδίασης και έρευνας.
- Σχέση επιστημονικής έρευνας και σχεδίασης προϊόντων/συστημάτων.
- Σύγχρονες Ερευνητικές Μεθοδολογίες:
- Ποιοτικές και ποσοτικές μέθοδοι στην έρευνα σχεδίασης.
- Μεθοδολογίες ανθρωποκεντρικής σχεδίασης και συμμετοχικού σχεδιασμού.
- Σχεδιασμός καινοτόμων προϊόντων και υπηρεσιών με έμφαση στη χρήση νέων τεχνολογιών.
- Εργαλεία Σχεδίασης:
- Εισαγωγή σε εργαλεία και τεχνικές, όπως στατιστικής (π.χ. SPSS), γραφιστικής και σχεδίασης διεπαφών (π.χ. Photoshop, Figma), γεωμετρικής μοντελοποίησης, και πρωτοτυποποίησης (2D, 3D, 3D printing).
- Ανάλυση και έρευνα χρηστικότητας (usability) και εμπειρίας χρήστη (user experience).
- Πρωτοτυποποίηση (prototyping) και προτυποποίηση στην έρευνα σχεδίασης.
- Εφαρμογές σε Πραγματικά Έργα:
- Ανάλυση περιπτώσεων και εφαρμογών από τον ακαδημαϊκό και επαγγελματικό χώρο από προσκεκλημένους ερευνητές και επαγγελματίες.
- Συγγραφή ερευνητικών προτάσεων και ανάπτυξη σχεδίων έργων.
- Παρουσιάσεις και Οργάνωση Σεμιναρίων:
- Συμμετοχή σε σεμινάρια από ειδικούς του χώρου.
- Ανάπτυξη δεξιοτήτων παρουσίασης και επικοινωνίας ερευνητικών αποτελεσμάτων.
- Να κατανοούν και να εφαρμόζουν σύγχρονες ερευνητικές μεθόδους στη σχεδίαση προϊόντων και συστημάτων και υπηρεσιών.
- Να συντάσσουν και να παρουσιάζουν ερευνητικές προτάσεις με επιστημονικό τρόπο.
- Να συμμετέχουν ενεργά σε συζητήσεις και να οργανώνουν σεμινάρια πάνω σε ερευνητικά και σχεδιαστικά θέματα.
- Να αναπτύξουν μια διεπιστημονική κατανόηση των ερευνητικών πρακτικών στη σχεδίαση και να κατανοούν τις κοινωνικές και ηθικές επιπτώσεις τους.
- Να αναλύουν και να ερμηνεύουν δεδομένα με τη χρήση εργαλείων ποιοτικής και ποσοτικής ανάλυσης.
- Να σχεδιάζουν και να εφαρμόζουν πρωτότυπα προϊόντα ή υπηρεσίες χρησιμοποιώντας σύγχρονες μεθοδολογίες σχεδίασης.
- Βιβλίο [59383804]: Μεθοδολογία συγγραφής πτυχιακών εργασιών και επιστημονικών μελετών, Ντάνος Αναστάσιος Λεπτομέρειες
- Βιβλίο [24255]: Πώς να συντάξετε μια επιστημονική εργασία, Bell Judith Λεπτομέρειες
- Βιβλίο [41963778]: Η σύνταξη της πτυχιακής διατριβής (Dissertation), 2η έκδοση, Πετράκης Μιχάλης Λεπτομέρειες
- Βιβλίο [122077447]: ΠΩΣ ΓΡΑΦΕΤΑΙ ΜΙΑ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ, ΣΑΡΡΗΣ ΜΕΝΕΛΑΟΣ Λεπτομέρειες
- Βιβλίο [133024479]: J. David Creswell, John W. Creswell, Προσεγγίσεις Ποιοτικών, Ποσοτικών και Μικτών Μεθόδων
- Βιβλίο [173947]: Cross, N. (2006). Designerly Ways of Knowing. Springer.
- Εξετάζει τις γνωστικές δεξιότητες των σχεδιαστών και πώς αυτές μπορούν να εφαρμοστούν στη διεξαγωγή ερευνών και στη βελτίωση των διαδικασιών σχεδίασης.
- Kumar, V. (2012). 101 Design Methods: A Structured Approach for Driving Innovation in Your Organization. John Wiley & Sons.
- Εγχειρίδιο που περιλαμβάνει 101 μεθόδους σχεδίασης για την ανάπτυξη καινοτόμων προϊόντων και υπηρεσιών, προσαρμοσμένες στις ανάγκες της σύγχρονης αγοράς.
- Martin, B., & Hanington, B. (2012). Universal Methods of Design: 100 Ways to Research Complex Problems, Develop Innovative Ideas, and Design Effective Solutions. Rockport Publishers.
- Παρουσίαση 100 μεθόδων σχεδίασης, οι οποίες χρησιμοποιούνται για την αντιμετώπιση σύνθετων προβλημάτων και την ανάπτυξη καινοτόμων ιδεών και λύσεων.
- Blessing, L. T. M., & Chakrabarti, A. (2009). DRM, a Design Research Methodology. Springer.
- Ένας αναλυτικός οδηγός για τη μεθοδολογία της έρευνας στη σχεδίαση, με έμφαση στη συστηματική διερεύνηση και ανάπτυξη μεθόδων σχεδίασης.
- Laurel, B. (Ed.). (2003). Design Research: Methods and Perspectives. MIT Press.
- Παρέχει μια επισκόπηση των σύγχρονων μεθόδων έρευνας που χρησιμοποιούνται στη διαδικασία σχεδιασμού και την εφαρμογή τους σε επαγγελματικά και ακαδημαϊκά έργα.