Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
x
Supervisors: Θωμάς Σπύρου, Ειρήνη Ρηγοπούλου, Σπύρος Μποφυλάτος, Δάνος Παπαδόπουλος

Συντελεστές (Φοιτητές): Μαρία Καιρίδου, Μαρία Κολιαβρά, Αλκμήνη Μαράτου, Μαργαρίτης Στεργιόπουλος, Μαρία Χλωρού

Λέξεις Κλειδιά: service design, food design, design for all

Έτος: 2018

Περιγραφή

Πολλοί θεωρούν την αίσθηση της γεύσης δεδομένη. Παρόλα αυτά μια διατάραξη στην γεύση μπορεί να έχει επιπτώσεις τόσο στην υγεία όσο και στην ποιότητα ζωής. Σε σοβαρές περιπτώσεις μπορεί να οδηγήσει σε κατάθλιψη διότι συνδέεται άμεσα με την ψυχολογία. Εάν και δεν είναι γνωστό πρόβλημα είναι πολλοί αυτοί που επισκέπτονται κάποιον γιατρό (πάνω από 200.000 ετησίως) για πρόβλημα που έχουν με την γεύση ή την όσφρηση τους. Μάλιστα οι επιστήμονες πιστεύουν ότι το 15% των ενηλίκων μπορεί να εμφανίσει προβλήματα γεύσης ή όσφρησης που πολλοί από αυτούς δεν ζητούν βοήθεια από γιατρό.

Οι διαταραχές στην γεύση ενός ατόμου είναι αρκετά συχνό φαινόμενο, μπορεί να είναι είτε αγευσία (πλήρης απώλεια γεύσης) είτε υπογευσία (μειωμένη ικανότητα διάκρισης γλυκών, πικρών, ξινών, αλμυρών γεύσεων). Η πλήρης απώλεια γεύσης δεν επιτρέπει την αναγνώριση του γλυκού-αλμυρού-ξινού-πικρού ενώ η μερική επιτρέπει την διάκριση ορισμένων γεύσεων. Στις διαταραχές της γεύσης κατατάσσεται και η διαστροφή της αντίληψης της γεύσης (λόγου χάρη η αίσθηση της πικρίλας ή της ξινίλας).Η αίσθηση της γεύση είναι ένας συνδυασμός της γεύσης, της οσμής και της αφής. Μερικοί άνθρωποι γεννιούνται με δυσλειτουργία στη γεύση, σε άλλους πάλι συμβαίνει στο διάβα της ζωής τους.

Στόχος της ιδέας είναι να βελτιώσει την ποιότητα ζωής των ανθρώπων που έχουν χάσει εντελώς ή μερικώς την αίσθηση της γεύσης. Ο τρόπος με τον οποίο θα επιτευχθεί αυτό είναι να παρουσιάζονται στους πάσχοντες, προγράμματα διατροφής και συνταγές, ώστε να κάνουν ωραία τα φαγητά τους, ακόμα και χωρίς να τα γεύονται