Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
x
Υπεύθυνη Μαθήματος: Αγγελική Μπρισνόβαλη
Κωδικός Μαθήματος: 2454
Διδακτικές Μονάδες: 2
Μονάδες ECTS: 2
Είδος: Υποχρεωτικό (Υ)
Εξάμηνο: 01 (Χειμερινό)
Ώρες: 2 ώρες εργαστήριο
demonstration sketch

Εισαγωγή στην οπτική γλώσσα και τη διαδικασία του «σχεδίου-με-το-χέρι για σχεδιαστές» μέσα από την άμεση-παρατήρηση του φυσικού κόσμου και στη βάση της ανθρώπινης οπτικής αντίληψης με την εφαρμογή βασικών κανόνων της Ευκλείδειας Γεωμετρίας που βοηθούν στην ανάλυση και σύνθεση επίπεδων σχημάτων (επιφανειών 2 Διαστάσεων) και επιφανειών αντικειμένων 3 Διαστάσεων και στη κατανόηση του τρισδιάστατου χώρου.

Έμφαση δίνεται στην αναλυτική προσέγγιση του σχεδίου από την εκ του φυσικού προσεκτική παρατήρηση του ορατού περιβάλλοντος και στοιχείων μέσα σε αυτό με τη χρήση αναλογικής μέτρησης μεγεθών (βελόνα) και σύγκρισης αναλογιών (ελεύθερο σχέδιο). Εξάσκηση του αναλογικού σχεδίου από παρατήρηση για την σταδιακή βελτίωση της ικανότητας εκτέλεσης σκίτσων από φυσικά μοντέλα αντικειμένων στο χώρο, εφαρμόζοντας μεθόδους ανάλυσης της επίπεδης ή καμπύλης φόρμας- του περιγράμματος της, και της σχέσης της με το φόντο και την επίδραση της σκιάς και του φωτός στη τονική τους διαβάθμιση (θετικός αρνητικός χώρος). Προσέγγιση του σχεδίου με την αναπαράσταση φυσικών και τεχνιτών δομών μικρής και μεγάλης κλίμακας, βιομηχανικά παραγμένων αντικειμένων μαζικής παραγωγής.

Δεν είναι προαπαιτούμενη η γνώση του σχεδίου, ούτε η ικανότητα του «να τραβάμε ίσιες γραμμές». Δίνεται έμφαση στη συνεχή εξάσκηση και προσεκτική πρακτική του σχεδίου μέσω των ασκήσεων στο Στούντιο και των ασκήσεων που εκτελούνται στο σπίτι. Το αναλογικό σχέδιο και το σχέδιο από παρατήρηση είναι βασικές δεξιότητες για εικονογράφους και σχεδιαστές και αποδεδειγμένα χρήσιμα εργαλεία στη σχεδιαστική διαδικασία ειδικά στα αρχικά στάδια του «ιδεασμού» σε μαθήματα Στούντιο των επόμενων εξαμήνων. Δημιουργείται μία ηλεκτρονική αποτύπωση όλης της πρακτικής και των εργασιών αυτών για την απαιτούμενη τελική παρουσίαση και αξιολόγηση στο εργαστήριο. Η δια ζώσης εβδομαδιαία παρακολούθηση του Στούντιο είναι υποχρεωτική.

  • εργαλεία σχεδία - υλικά και επιφάνειες σχεδίου
  • γραμμές (περίγραμμα) και τονική διαβάθμιση (σκιαγράμμιση)
  • αναλογίες και μετρήσεις – μεταφορές αναλογιών
  • βασικοί κανόνες της Ευκλείδειας Γεωμετρίας εφαρμογή στο σχέδιο επιφανειών και όγκων
  • αναπαράσταση δομών των βασικών γεωμετρικών στερεών
  • τεχνικές σχεδίου δυσδιάστατων επιφανειών και απόδοσης τρισδιάστατων όγκων, θεωρία προοπτικής 1ος , 2ο & 3ων Σημείων Φυγής-αντικείμενα μικρής & μεγάλης κλίμακας
  • προοπτική αρχιτεκτονικών συνθέσεων εσωτερικού και εξωτερικού χώρου
  • εισαγωγή στο σκίτσο για το design – αντικείμενα & σύνθεση
  • σύνθεση σύνθετων δομών (τεμνόμενοι όγκοι) αναπαράσταση πολλαπλών σημείων θέασης
  • οργανικές φόρμες – κατασκευή περιγράμματος και απόδοση όγκου με σκιαγράμμιση
  • η εκφραστικότητα της γραμμής
  • τόνος – διαβάθμιση, γραμμή και σκιά απλοποίηση για χρήση στο σκίτσο για το σχεδιασμό
  • γραμμή και σκιά – απλοποίηση στοιχείων για χρήση στο design Sketching
  • χρώμα – τεχνικές τονικής απόδοσης και επιλογές απόδοσης χρωματικών συνδυασμών
  • εισαγωγή στο σχέδιο με υπολογιστικά προγράμματα (Photoshop) και σε περιβάλλον γραφίδας Wacom

Ολοκληρώνοντας το πρώτο εξάμηνο του πρώτου έτους οι φοιτήτριες και φοιτητές, θα είναι σε θέση να χρησιμοποιήσουν με άνεση τις βασικές τεχνικές του σχεδίου για την απόδοση τρισδιάστατων όγκων σε επιφάνειες 2 διαστάσεων, όπως και με ευκολία θα μπορούν να αναπαριστούν τις δομές των βασικών γεωμετρικών στερεών και αντικειμένων και χώρων σε προοπτική και συνθέσεις οργανικής φόρμας. Θα έχουν κατακτήσει τη χρήση της εκφραστικής γραμμής, του τόνου και του χρώματος όπως οι ίδιοι και οι ίδιες τα αντιλαμβάνονται. Επιπλέον με τη χρήση του ΣΚΙΤΣΟΥ, θα δύνανται να αναλύουν και να συνθέτουν με σχετική ταχύτητα και ακρίβεια εικόνες πραγματικών και ιδεατών τρισδιάστατων χώρων & αντικειμένων. Δίνεται ιδιαίτερη έμφαση στη συνεχή πρακτική και τη χρήση διαφορετικών υλικών σχεδίου όπως μολύβια, κάρβουνα, μελάνι, χρωματιστά μολύβια, μαρκαδόροι και των επιφανειών του σχεδίου όπως τα διαφορετικά χαρτιά και την ψηφιακή οθόνη (χρήση γραφίδας)

1. Klara Sjölén & Allan Macdonald. (2011). Learning Curves. KEEOS Design Books.

2. Klara Sjölen & Erik Olofsson (2005). Design Sketching. KEEOS Design Books.