Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
x
Κωδικός Μαθήματος: 7803
Διδακτικές Μονάδες: 4
Μονάδες ECTS: 4
Είδος: Ελεύθερης Επιλογής (ΕΕ)
Εξάμηνο: 09 (Χειμερινό)
Ώρες: 3 ώρες θεωρία

Στόχος του μαθήματος είναι η εισαγωγή του φοιτητή στις σύγχρονες προσεγγίσεις σχεδιασμού κίνησης αυτόνομων κινούμενων μονάδων. Θα παρουσιαστούν οι βασικές έννοιες και μέθοδοι που περιλαμβάνουν: στοχαστικούς χάρτες, δυναμικά πεδία, διαγράμματα voronoi καθώς και άλλες ευρεστικές μεθόδους. Έμφαση θα δοθεί σε θέματα που αφορούν τη μεταφορά φορτίων και στις αλληλεπιδράσεις της κινούμενης μονάδας με το περιβάλλον. 

Σκοπός του μαθήματος είναι η εισαγωγή του φοιτητή στις σύγχρονες προσεγγίσεις σχεδιασμού κίνησης αυτόνομων κινούμενων μονάδων και ρομποτικών βραχιόνων. Θα παρουσιαστούν οι βασικές έννοιες και μέθοδοι που περιλαμβάνουν: χάρτες διαδρομών, δυναμικά πεδία, αποσύνθεση σε κελιά καθώς και ευρετικές μεθόδους.

Έμφαση θα δοθεί σε θέματα που αφορούν τη μεταφορά φορτίων σε εργοστασιακό περιβάλλον και στις αλληλεπιδράσεις της κινούμενης μονάδας με το περιβάλλον του και κυρίως στην αλληλεπίδραση ανθρώπου-ρομπότ. 

Μετά την επιτυχή ολοκλήρωση του μαθήματος, περιγραφικού δείκτη 6 του Ευρωπαϊκού Πλαισίου Προσόντων, οι φοιτητές θα πρέπει να είναι σε θέση:

  • Να κατανοούν τις βασικές αρχές της Σχεδιασμού Κίνησης Αυτόνομων Μονάδων
  • Να επιλύουν προβλήματα που σχετίζονται με τον σχεδιασμό κίνησης ρομποτικών βραχιόνων και ρομποτικών οχημάτων.
  • Σκοπός του μαθήματος μέσω των διαλέξεων και εργαστηριακών ασκήσεων, είναι η εξοικείωση των φοιτητών με τα αναλυτικά μαθηματικά εργαλεία που υπεισέρχονται στη μελέτη κλασσικών μεθόδων σχεδιασμού κίνησης αυτόνομων συστημάτων, η αφομοίωση και κατανόηση στην
  • πράξη των λειτουργιών και του τρόπου ελέγχου ενός αυτόνομου συστήματος, σε συνδυασμό με το εργαστήριο του μαθήματος. Κατά την ολοκλήρωση του μαθήματος ο φοιτητής θα έχει αναπτύξει τις απαραίτητες ακαδημαϊκές δεξιότητες για την κατανόηση των μεθόδων σχεδιασμού κίνησης και τις εφαρμογές τους σε διάφορες ερευνητικές περιοχές.
  • Υπολογιστική Γεωμετρία: Μια σύγχρονη Αλγοριθμική Προσέγγιση, Γιάννης Ζ. Εμίρης, Εκδόσεις Κλειδάριθμος, 2008
  • Τεχνητή Νοημοσύνη: Μια σύγχρονη προσέγγιση, Stuart Russell, Peter Norvig, Εκδόσεις Κλειδάριθμος, 2005
  • Μatlab 6.5, Παπαρίζος Κωνσταντίνος, Εκδόσεις ΖΥΓΟΣ - Ιωάννης Μάρκου & Υιος Ο.Ε., 2004.