Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
x
Υπεύθυνη Μαθήματος: Σοφία Κυρατζή
Συν-Διδάσκων: Κωνσταντίνος Μπάιλας
Κωδικός Μαθήματος: 10152
Διδακτικές Μονάδες: 3
Μονάδες ECTS: 4
Είδος: Ελεύθερης Επιλογής (ΕΕ)
Εξάμηνο: 08 (Εαρινό)
Ώρες: 3 ώρες θεωρία

Το μάθημα έχει ως θέμα το χώρο της προσθετικής κατασκευής. Ο όρος "προσθετική κατασκευή" είναι ένας σύγχρονος όρος που έχει αντικαταστήσει τον προϋπάρχον όρο της "Ταχείας Πρωτοτυποποίησης". Οι συμμετέχοντες φοιτητές και φοιτήτριες θα γνωρίσουν τις διάφορετικές τεχνολογίες και μεθόδους που χρησιμοποιούνται για τη δημιουργία αντικειμένων βάσει της προσθετικής κατασκευής. 

Μέσα από τις εργασίες του μαθήματος οι συμμετέχοντες θα γνωρίσουν καλύτερα το χώρο με προσωπική έρευνα και αναζήτηση σε διάφορα θέματα που άπτονται στο συγκεκριμένο χώρο. Ταυτόχρονα η εργαστηριακή άσκηση με θέμα "Από το φυσικό αντικείμενο στο φυσικό πρωτότυπο" θα επιτρέψει στους φοιτητές/τήτριες του μαθήματος να εξοικοιωθούν με τις τεχνολογίες αντίστροφης μηχανικής και ταχείας πρωτοτυποποίησης που υπάρχουν στο τμήμα.

Εξέταση μαθήματος: Η εξέταση και η βαθμολογία του μαθήματος γίνεται μέσα από τρεις εργασίες κατά τη διάρκεια του εξαμήνου. 

Εργασία Α: 30% (θεωρητική εργασία)

Εργασία Β: 30% (θεωρητική εργασία)

Εργασία Γ: 40% (εργαστηριακή εργασία)

Το μάθημα εισάγει τους φοιτητές/τήτριες στην έννοια της αντίστροφης μηχανικής και στις σύγχρονες τεχνολογίες του χώρου. Στη συνέχεια επικεντρώνεται και αναλύει την έννοια της προσθετικής κατασκευής, των μεθοδολογιών που χρησιμοποιούνται και των τεχνολογιών προσθετικής κατασκευής. Το μάθημα είναι τρίωρο και διαχωρίζεται στο θεωρητικό κομμάτι και στην εργαστηριακή εφαρμογή της διδασκόμενης ύλης.  

Περιεχόμενα μαθήματος:

- Ορισμός προσθετικής κατασκευής και εφαρμογές

- Εισαγωγή στις τεχνολογίες αντίστροφης μηχανικής και εργαστηριακή εξάσκηση

- Διεργασίες προσθετικής κατασκευής

- Μηχανές Προσθετικής κατασκευής και εργαστηριακή εξάσκηση

- Θέματα λογισμικού και σχεδιασμός για προσθετική κατασκευή.

- Εργαστηριακές εκπαιδευτικές ασκήσεις.

Στόχοι του μαθήματος είναι:

-  Η εισαγωγή στις σύγχρονες τεχνολογίες αντίστροφης μηχανικής για την σχεδίαση και επεξεργασία 3Δ αντικειμένων.

- Η ανάλυση και η μελέτη των σύγχρονων τεχνολογιών προσθετικής κατασκευής που χρησιμοποιούνται για την δημιουργία λειτουργικών προτύπων ή τελικών προϊόντων.

- Η επαφή με τρέχοντα ερευνητικά προβλήματα και διαδικασίες που αφορούν στο θέμα της αντίστροφής μηχανικής και της προσθετικής κατασκευής.

- Η απόκτηση βαθύτερης γνώσης σχετικά με την ολοκληρωμένη διαδικασία που απαιτείται για τη σχεδίαση / μοντελοποίηση ενός 3Δ αντικειμένου έως και την κατασκευή ενός λειτουργικού πρωτοτύπου.    

 - Η κατανόηση των σύγχρονων τεχνολογιών μοντελοποίησης και πρωτοτυποποίησης και ο τρόπος εφαρμογής τους για την επίλυση σχεδιαστικών προβλημάτων, μέσα από ερευνητικές και εργαστηριακές εργασίες.

 α) Εγχειρίδια του μαθήματος:

  • Τεχνολογίες προσθετικής κατασκευής, Gibson Ian, Rosen David, Stucker Brent, Μετάφραση / Επιμέλεια Δεδούσης Βασίλης, Γιαννατσής Γιάννης, Εκδόσεις Κριτική Α.Ε., 2017.

β) Συμπληρωματική βιβλιογραφία

  • Βασικές αρχές συστημάτων CAD/ CAM/ CAE, Lee Kunwoo, Εκδόσεις Κλειδάριθμος, 2009
  • Συστήματα CAD/CAM και Τρισδιάστατη Μοντελοποίηση, Νικόλαος Μπιλάλης, Εμμανουήλ Μαραβελάκης, Εκδόσεις Κριτική Α.Ε., 2014
  • Σύγχρονες Τεχνολογίες Κατασκευής με τη βοήθεια Η/Υ, Ι. Γιαννατσής, Β. Δεδούσης, Β. Κανελλίδης, ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΕΛΛΗΝΙΚΩΝ ΑΚΑΔΗΜΑΪΚΩΝ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΩΝ, 2015.
  • Συστήματα CAD, Βασικά Στοιχεία και Εφαρμογές, Β. Δεδούσης, Ι. Γιαννατσής, Β. Κανελλίδης, ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΕΛΛΗΝΙΚΩΝ ΑΚΑΔΗΜΑΪΚΩΝ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΩΝ, 2015.