Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
x

Σε πρόσφατο άρθρο του περιοδικού PLOS Biology (Οκτ 2021) που επιμελήθηκαν συγγραφείς του Πανεπιστημίου Stanford και της Elsevier BV δόθηκε στη δημοσιότητα κατάλογος με τα στοιχεία 100.000 κορυφαίων επιστημόνων (του άνω 2% παγκοσμίως από τους 7 εκ συνολικά επιστήμονες για τους οποίους βρέθηκαν τουλάχιστον πέντε δημοσιευμένα άρθρα στη βάση δεδομένων Scopus) σε κάθε τομέα επιστημονικής εξειδίκευσης. H μελέτη, που διακρίνει συνολικά 22 επιστημονικά πεδία και 176 υποπεδία έρευνας, προτείνει την κατάταξη βασιζόμενη στη μέτρηση πλήθους συνδυαστικών βιβλιομετρικών δεικτών των εργασιών και αναφορών. Λαμβάνονται υπόψη ο αριθμός και το κύρος των δημοσιεύσεων, δείκτες αναγνώρισης και απήχησης του επιστημονικού έργου όπως οι συνολικές ετεροαναφορές και ο δείκτης h-index, αλλά και η σταθμισμένη μέτρηση της συν-συγγραφής (hm-index).

Με βάση τα στοιχεία της έρευνας, 2 μέλη ΔΕΠ του Τμήματος Μηχανικών Σχεδίασης Προϊόντων & Συστημάτων συγκαταλέγονται μεταξύ των κορυφαίων επιστημόνων της λίστας:

Καθηγητής Γαβαλάς Δαμιανός: Επιστημονικό πεδίο "Δικτύωση και Τηλεπικοινωνίες" ("Networking and Telecommunications"), βάσει της απήχησης της έρευνάς του για το σύνολο της σταδιοδρομίας του αλλά και για το έτος 2020.

Αναπλ. Καθηγητής Ζήσης Δημήτριος:  Επιστημονικό πεδίο "Τεχνητή Νοημοσύνη και Επεξεργασία Εικόνας" ("Artificial Intelligence and Image Processing"): βάσει της απήχησης της έρευνάς του για το έτος 2020.

dpsd research on top 2% according to stanford